Suceava: Podul de la Burdujeni, în pericol de prăbuşire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre pilonii de susţinere s-a înclinat şi s-a interzis circulaţia maşinilor grele pe şoseaua suspendată. Camioanele şi TIR-urile au fost direcţionate prin Iţcani, spre nemulţumirea şoferilor.

Podul este important deoarece asigură legătura între Suceava şi Siret, principal punct vamal pe graniţa de est a României. Strâmbarea pilonului a fost observată în urmă cu câteva zile.

„Problema e cu siguranţă mai veche, însă noi abia acum am văzut că pilonul este strâmb şi tasat. Am redirecţionat circulaţia maşinilor de mare tonaj prin Iţcani, pe o perioadă nedeterminată, pentru a nu agrava situaţia”, a declarat  Ion Lungu, primarul Sucevei.

Specialiştii cred că pilonul a devenit instabil în urma inundaţiilor din ultimii ani când, adesea, râul Suceava se umfla până aproape de strada suspendată.

„Poate crăpa asfaltul“

„Trebuiau făcute măsurători anuale la pod. Primăria avea obligaţia să trimită o echipă de monitorizare care să observe fiecare centimetru tasat. Ce au descoperit ei acum este grav. În timp foarte scurt poate crăpa asfaltul“, a spus Gabriel Topoliceanu, inginer proiectant drumuri şi poduri. Camioanele şi TIR-urile au fost direcţionate încă de ieri prin Iţcani, spre nemulţumirea şoferilor, care spun că şoseaua e prea îngustă pentru maşinile de tonaj mare.

„Nu au grijă de poduri, văd doar când mai au un pic şi se dărâmă. Acum trebuie să ocolim printr-o zonă prin care, nu de mult timp, tot Primăria ne-a interzis să trecem deoarece au crăpat pereţii caselor din cauza TIR-urilor“, a spus Viorel Dumitriu, şofer.

Se caută bani pentru pod

Edilii suceveni spun că vor cere ajutor financiar de la Ministerul Transporturilor deoarece Primăria nu are destui bani pentru această lucrare, care trebuie făcută până la căderea zăpezii, adică în maxim două luni de zile.

„Noi vom debloca din rezerva Primăriei 500.000 de lei, însă ştim sigur că vor trebui mai mulţi bani, pe care îi vom solicita de la Minister“, a spus primarul Ion Lungu. Edilii nu s-au ocupat de pod până acum deoarece n-au avut o echipă care să monitorizeze pilonul de aproape, din albie şi până la baza de sus.

Strategie de de salvare a podului
Podul va fi verificat de o comisie formată din profesori universitari şi specialişti în rezistenţa în construcţii. Aceştia vor stabili o strategie în ceea ce priveşte lucrările de intervenţie care trebuie făcute. Albia râului a fost curăţată de materialele lemnoase aduse din amonte, în timpul inundaţiilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite