Suceava: Pietonii, victime sigure pe şosele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi au fost concepute pentru traversarea în siguranţă, pe zebre se produc de multe ori accidente violente. Bătrânii şi copiii sunt predispuşi să devină victime, neatenţia fiind „ingredientul“ principal la producerea incidentelor.

Majoritatea accidentelor rutiere în care sunt implicaţi pietonii au la bază traversarea prin locuri nepermise şi neatenţia. Numai în primele patru luni ale acestui an au murit şase pietoni în municipiul Suceava şi în comunele arondate în urma accidentelor rutiere. Tot în primele luni ale acestui an şapte suceveni au fost răniţi  grav, iar alţi 28 răniţi uşor.

În acest an cele mai multe accidente pe trecerile de pietoni au avut loc pe bulevarde, printre care Ştefan cel Mare, Ana Ipătescu, Calea Obcinilor şi George Enescu, principalul motiv fiind neacordarea de prioritate.

Statisticile Serviciului Rutier Suceava relevă faptul că numărul incidentelor care au avut loc pe zebră este totuşi mai mic decât al celor rezultate din traversările neregulamentare.

Semne de circulaţie acoperite de reclame

În afară de cauzele evidente de neacordare a priorităţii şi traversarea prin locuri nepermise, o serie întreagă de alte motive se adaugă la producerea accidentelor în care sunt implicaţi pietonii. Foarte mulţi şoferi se plâng de faptul că semnele de circulaţie sunt din ce în ce mai greu de observat. Din cauza numeroaselor panouri publicitare instalate pe stâlpi şi s-a ajuns la situaţia în care aceştia trebuie să „caute“ plăcuţele.

De cealaltă parte, pietonii acuză numărul foarte mare de autoturisme parcate pe marginea străzilor şi nu de puţine ori chiar pe zebre, lucru care îi împiedică să vadă dacă vin maşini.

Refugii şi semafoare

„În Suceava, pietonii nu sunt educaţi să traverseze corect. Trecerea de pietoni nu este loc de promenadă. Se uită la tine cu greaţă dacă îi claxonezi, că doar e dreptul lor să traverseze“, a spus Ovidiu Babicioc, arhitect. Din punctul de vedere al poliţiştilor rutieri, separarea sensurilor de circulaţie şi amenajarea de insule pentru traversarea în două etape sau amplasarea de semafoare cu acţionare manuală ar putea reprezenta soluţii viabile pentru diminuarea numărului de accidente.

Din păcate, lipsa fondurilor împiedică amenajările necesare protejării pietonilor atunci când traversează strada.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite