Suceava: Pieţele din oraş, pline cu ţigări „la negru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.500.000 de pachete au fost confiscate de poliţişti anul acesta, însă traficanţii continuă nestingheriţi specula. Cantitatea este dublă faţă de anul trecut, însă drept urmare contrabandiştii au mărit şi ei preţurile pentru a recupera o parte din pagubă.

Ţigările moldoveneşti şi ucrainene fără timbru se vând ca pâinea caldă în pieţele din Suceava. Nici faptul că se află la câţiva paşi de Poliţia Municipală nu-i descurajează pe traficanţi care dau pachetele la preţuri cu 30% mai mici decât în magazine.

Au clienţi fideli

Alina N. este unul dintre clienţii fideli ai contrabandiştilor suceveni.

„Îmi cumpăr ţigări de la ruşi pentru că sunt mult mai ieftine decât cele din magazin. Am un om în Piaţa Mare de la care iau tot timpul cu 8 lei pachetul“, ne-a spus Alina N., contabilă.

„Vând ţigări de vreo  cinci luni. Vine o femeie şi un moş prin piaţă şi ne întreabă dacă nu cumpărăm. Mai iau câte un cartuş cu 5,5 lei pachetul şi îl vând cu 7 lei. Decât să stau acasă mai vin şi mai fac câţiva lei. Am handicap de gradul III şi nu pot să muncesc, iar cu 350 de lei pe lună ce să fac când am şi doi copii acasă“, ne-a mărturisit un bărbat care vindea ţigări de contrabandă în Piaţa Mică. Bărbatul spune că a fost prins în nenumărate rânduri de poliţişti şi jandarmi.

„Mi-au confiscat o grămadă de pachete, dar le spuneam că degeaba mi le iau că a doua zi vin cu altele“, ne-a mai spus contrabandistul.

Poliţiştii susţin că au confiscat o cantitate dublă de ţigări faţă de anul trecut. „Noi facem toate activităţile posibile pentru a diminua aceste acte ilegale şi încercăm să distrugem traficul de la sursă, cei din pieţe sunt micii vânzători. Dacă reuşim să avem capturi precum ultima de la Bucureşti unde s-au confiscat 100.000 de pachete acest lucru înseamnă foarte mult în «capitalul social» al reţelelor“, ne-a explicat Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava.

Preţurile s-au dublat

Poliţiştii suceveni spun că au confiscat de la începutul anului aproximativ 700.000 de pachete în valoare de 6.500.000 lei. Şi poliţiştii de frontieră au găsit 850.000 de pachete fără timbru. Dublarea cantităţii de ţigări confiscate de la începutul anului a făcut ca preţul celor care ajung pe piaţa neagră să crească foarte mult în ultimele luni.

Dacă la începutul anului un pachet putea fi cumpărat cu 4-5 lei, acum preţurile de pe piaţa neagră au crescut la 7-8 lei sau chiar mai mult, în funcţie de tipul de ţigări.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite