Suceava: Piaţa imobiliară este în cădere liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lăcrămioara Dascălu, agent imobiliar, explică fluctuaţiile de pe piaţa imobiliară
Lăcrămioara Dascălu, agent imobiliar, explică fluctuaţiile de pe piaţa imobiliară

Sucevenii caută locuinţele cele mai ieftine şi reuşesc să-şi cumpere apartamente doar prin programul „Prima Casă“. Agenţii imobiliari susţin că preţurile la case au scăzut cu 30% şi că oamenii preferă să-şi ia garsoniere sau apartamente cu două camere.

Sucevenii cumpără tot mai greu locuinţe. Reprezentanţii agenţiilor imobiliare susţin că doar prin programul „Prima Casă“ reuşesc să mai scape de apartamente. „Oamenii vor să aibă o casă. Nu contează ce sacrificii fac şi de unde se împrumută. Tinerii  fac nuntă şi cu banii câştigaţi mai împrumută ceva ca să-şi ia o locuinţă“, a declarat Lăcrămioara Dascălu, administrator al unei agenţii imobiliare.


În acest an, preţurile locuinţelor au scăzut cu o treime. „Comparativ cu  2007-2008, preţurile apartamentelor s-au depreciat cu cel puţin 30%“, a spus Lăcrămioara Dascălu.


Potrivit sucevenilor, preţurile apartamentelor scoase la vânzare sunt în continuare mari. Unii preferă să facă schimb de locuinţe, dar nu întotdeauna au succes. „Am un apartament cu două camere în centru şi am vrut să-l schimb cu unul de trei camere în oraş. Îmi cereau o diferenţă de 11.000 de euro pe o cameră, într-un apartament care nu avea îmbunătăţiri. Al meu e cu geamuri termopan, parchet, gresie, faianţă, în schimb ală nu avea nici parchet pe holuri“, a povestit Ionuţ Rotaru, profesor.


Garsoniere cu câteva mii de euro


Preţurile pe piaţa imobiliară la apartamente variază în funcţie de zonă şi îmbunătăţiri. Printre cele mai ieftine locuinţe sunt garsonierele de 11 metri pătraţi. Astfel de locuinţe aflate în zona Liceului Pedagogic nu au bucătărie şi costă în jur de 7.000 de euro. O garsonieră de aceeaşi dimensiune, din în zona Gării Burdujeni, dar cu baie în cameră, costă cu 500 de euro mai mult. Potrivit agenţilor imobiliari, garsonierele sunt căutate de persoanele care locuiesc singure şi de cele mai în vârstă. Un apartament din zona centrală, cu trei camere, mobilat şi utilat, care are o suprafaţă totală de 80 de metri pătraţi, costă în jur de 85.000 de euro.

_______________

Preţuri la apartamente
Garsonieră de 32 de metri pătraţi, în  Burdujeni, costă între 19.000 şi 20.500 de euro. În oraş, aceeaşi garsonieră este cu 3.000 de euro mai scumpă. Cel mai ieftin apartament cu două camere, de 50 de metri pătraţi, este 28.000 de euro în Burdujeni. În oraş, un apartament cu două camere costă între 34.000  şi 50.000 de euro.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite