Suceava: Peste 50o de profesori, şomeri din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe lista neagră sunt trecuţi în primul rând pensionarii şi suplinitorii. Sunt vizaţi şi angajaţi din personalul auxiliar.

Sute de profesori, învăţători şi educatori din şcolile sucevene se pregătesc din toamnă să intre în şomaj. În urma reducerilor bugetare anunţate de Guvern, în judeţul Suceava vor dispărea 504 posturi din schema de personal a Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava.

„Nu vom face discriminare între titulari şi suplinitori ori între cadrele didactice tinere şi cele care trebuie să iasă la pensie. Vor fi daţi afară de la cadre didactice până la cele nedidactice şi auxiliare“, a declarat Petru Carcalete, şeful IŞJ Suceava. Prin urmare, nu doar profesorii şi învăţătorii vor rămâne fără un loc de muncă, ci şi femeile de serviciu riscă să ajungă în şomaj în cazul în care într-o singură instituţie sunt angajate mai mult de două.

„Va scădea calitatea învăţământului“

„Mi se pare o decizie nesăbuită, în momentul în care în judeţ avem deja deficit de cadre didactice. Există şcoli unde un profesor predă câte trei discipline şi este plătit ca persoană necalificată. În felul acesta o să scadă calitatea învăţământului în ţara asta“, a spus Viorica Târnavă, profesoară de matematică.

Reducerile de personal vor avea ca efect comasarea claselor şi înghesuirea copiilor la ore. „Se vor comasa câteva şcoli, însă nu se ştie câte şi în ce localităţi. Şi anul trecut s-au comasat. Acum vor fi vizate în special cele din satele de munte“, a mai adăugat Carcalete.

Navetă kilometrică pe jos

Cei mai afectaţi vor fi copiii din zona de munte, unde satele sunt răsfirate, iar ei vor trebui să facă naveta din satul lor spre şcolile din comună.

În total, din învăţământul primar şi gimnazial vor dispărea 58 de clase, iar din cel liceal 21 de clase. Restrângerile nu vor fi doar în judeţ, ci şi în municipiul Suceava. Printre şcolile care sunt în situaţia de a nu-şi realiza numărul de clase prevăzut în planul de şcolarizare se numără Colegiul de Informatică, Seminarul Teologic „Mitropolitul Dosoftei“, Colegiul „Samuil Isopescul“ şi cel de Industrie Alimentară.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite