Suceava: Paşaport pe bază de poză pentru minori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Permisele de călătorie pentru cei mici pot fi eliberate fără să mai fie nevoie de prezenţa lor, conform unor noi reglementări. Cei mai câştigaţi sunt sucevenii care lucrează în străinătate şi care nu mai  vin personal cu cei mici la ghişee pentru documente.

Eliberarea paşapoartelor pentru minori doar pe bază de fotografie trebuie să îndeplinească anumite condiţii.

„Fotografia trebuie să reprezinte fizionomia actuală, expresia feţei, să reprezinte o stare comună, să fie realizate din faţă, pe un fond clar, neutru şi deschis la culoare, astfel încât să permită identificarea conturului capului,  iar ochii să fie deschişi“, a explicat Angela Cleopatra Irimia, şefa Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Suceava.

Cu bebeluşul pe avion

Această regulă se aplică în cazul copiilor mai mici de 14 ani, dar şi în cazul persoanelor bolnave, care nu se pot deplasa. Noile reglementări au fost bine primite de suceveni.
„E o idee foarte bună. Nora mea a născut vara trecută în Italia şi a trebuit să vină la scurt timp cu fetiţa la Suceava să-i facă paşaport. Le-a fost foarte greu cu cea mică pe avion şi pe drum. Ce bine ar fi fost dacă venea numai unul dintre ei cu o fotografie!“, a spus Carmen Ciobanu, asistent medical.Sucevenii care optează pentru eliberarea unui paşaport biometric pot să-l ridice de la oricare serviciu din ţară sau de la Ambasada sau Consulatul României din ţara în care se află.

„De obicei, sucevenii lasă procură unui apropiat care ridică paşaportul de la noi şi apoi îl trimite în străinătate“, a mai spus şefa SPCEEPS Suceava. Tot ca noutate, ochelarii sunt acceptaţi în fotografii numai dacă lentilele nu sunt colorate, nu se reflectă lumina în ei, nu provoacă umbre şi nu au porţiuni care să ascundă ochii. Rama ochelarilor nu trebuie să acopere nicio porţiune a ochilor. De asemenea, nu se mai solicită fotocopii ale documentelor originale. Acestea se scanează şi se restituie titularului.

Aproximativ 40% dintre suceveni aleg paşaportul electronic
Potrivit reprezentanţilor SPCEEPS Suceava, în primul trimestru al acestui an, 6.390 de suceveni şi-au făcut paşapoarte, faţă de  5.060 de permise de călătorie câte au fost eliberate anul trecut în aceeaşi perioadă. Aproximativ 40% dintre suceveni au optat în acest an pentru paşaportul biometric, respectiv 2.415 de oameni. Prin comparaţie, anul trecut, în primele trei luni, procentul era puţin peste 20%.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite