Suceava: Părinţii nevoiaşi îşi duc copiii la orfelinat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarii din comune şi reprezentanţii de la Protecţia Copilului caută soluţii ca familiile să nu se destrame. 

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava a înregistrat în ultimele luni zeci de cereri de instituţionalizare din partea unor părinţi care au spus că nu mai fac faţă cheltuielilor şi că nu au posibilităţi să-şi crească copiii acasă.

„Pe fondul lipsei veniturilor, al sărăciei, al lipsei de educaţie apar situaţii de risc care se răsfrâng asupra copiilor şi care conduc la instituirea unei măsuri de protecţie pentru aceştia“, a spus Florin Tărnăuceanu, directorul DGASPC - Suceava. 

Sătenii au sărit în ajutor
Anul acesta peste 30 de copii au fost duşi în orfelinate deoarece părinţii au spus că n-au cum să le asigure nici măcar o lingură de mâncare. În faţa acestei situaţii, unii primari din comune au găsit soluţii ca familiile nevoiaşe să-şi ţină odraslele acasă.

„Familia Baciu, cu şapte copii, a ajuns în situaţia să nu-şi poată creşte copiii din lipsa posibilităţilor financiare. Pentru a nu fi duşi cei mici la orfelinat, am apelat la agenţi economici şi le-am făcut casa mai mare, le-am cumpărat mobilă şi acum se descurcă“, a spus Vasile Andriciuc, primarul comunei Şcheia, care se află în apropierea municipiului Suceava.

612 de orfani în judeţ
Acesta a povestit şi despre un alt caz dramatic, în care casa unei familii a fost mistuită de incendiu, iar copiii ar fi trebuit să ajungă la un centru de plasament deoarece nu aveau unde să doarmă.
Oamenii din Şcheia au sărit în ajutor şi, prin bunăvoinţa lor şi a unor agenţi economici, în două săptămâni a fost construită o nouă casă pentru cei rămaşi pe drumuri. „Un om nu poate ajuta o sută de oameni, dar o sută de oameni sigur pot ajuta un singur om“, a conchis Vasile Andriciuc.

În momentul de faţă, în centrele de plasament din judeţul Suceava sunt instituţionalizaţi 612 copii. Anul trecut, în orfelinate erau înregistraţi 574 de băieţi şi fete. Interesul reprezentanţilor de la Protecţia Copilului sunt de a căuta soluţii ca cei mici să rămână în sânul familiei, nu să fie  lăsaţi în grija statului.

Un orfan costă în fiecare lună 3.700 de lei
Costul mediu pentru îngrijirea unui copil instituţionalizat într-un centru de plasament se ridică lunar la circa 3.700 de lei, aşa cum este cazul celor din Centrul de Tip Familial „Mănăstirea Humorului“. În cazul copiilor aflaţi în grija asistenţilor maternali, cheltuielile sunt, în medie, de 1.300 lei/lună pentru fiecare copil în parte.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite