Suceava: Pământul înghite casele din Milişăuţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alunecările de teren distrug ultimele case care au rezistat în faţa apelor din oraşul sucevean Milişăuţi, lovit săptămâna trecută de inundaţii.   

Coşmarul localnicilor din Milişăuţi continuă, la o săptămână de la inundaţii. Pământul îmbibat cu apă o ia la vale cu tot cu casele oamenilor. Şase locuinţe sunt în pericol de prăbuşire din cauza alunecărilor de teren, iar alte câteva zeci sunt înconjurate de cratere.

„Din cauza inundaţiilor din ultima vreme şi a pământului care bălteşte de apă sunt în pericol de surpare şase case. Oamenii care locuiesc acolo vor fi strămutaţi. Le dăm pământ în alte zone, e singura soluţie“, a declarat Mircea Popescu, viceprimarul din Milişăuţi.

Potop pe litoral! Străzi inundate, copaci smulşi din rădăcini, malul portului surpat!

Una dintre persoanele ale căror casa o ia la vale este şi Lucreţia Caliniuc, de 77 de ani. Femeia locuieşte într-o gosporie unde o parte din casă şi din anexe stau să se prăbuşească. Bucătăria şi un grajd sunt deja suspendate. Suceveanca este disperată.

„Aici e munca mea de 37 de ani. Nu vreau să mă despart de locul unde am trăit toată viaţa. Sunt singură, n-am pe nimeni în sat. Nu vreau să mă mut. Aici sunt toţi pe care-i cunosc, oricum nu mai am mult de trăit“, a spus bătrâna.

Terenul a luat-o la vale şi de sub în gospodăria lui Aurel Creţu. Acesta nu a aşteptat să primescă ajutor de la nimeni şi, singur, a consolidat terenul din jurul casei, cheltuind până acum 2.800 de euro. „În spatele casei era teren arabil, s-au surpat 45 de metri. N-am mai văzut aşa ceva! Hăul format are opt metri adâncime. N-am aşteptat ajutor, singur mi-am angajat echipe şi am consolidat în jurul casei“, ne-a declarat Aurel Creţu.

Grădini „intrate-n pâmânt“

Oamenii afectaţi au nevoie de ajutor din partea autorităţilor. „ Să primim măcar fier beton şi plasă“, a spus Aurel Creţu.  Nici familia Covariuc nu a scăpat de necaz. „Tot în jurul casei e numai o groapă. Ne este frică că oricând casa o ia la vale, grădina a dispărut ca şi cum n-ar fi fost“, ne-a declarat mama proprietarului.

Doi kilometri din drumul naţional din oraşul Milişăuţi este afectat de alunecările de teren. Traficul rutier este restricţionat. În zonă sunt muncitori care lucrează de zor la consolidarea drumului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite