Suceava: Păcăliţi să cumpere medicamente scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oferte de sezon!
Oferte de sezon!

Doctorii sunt suspectaţi că recomandă produsele anumitor firme farmaceutice în schimbul unor avantaje financiare.

Surse din domeniul medical ne-au spus că prescrierea anumitor medicamente nou apărute pe piaţă sunt „răsplătite“ de companiile farmaceutice cu sponsorizări pentru conferinţe sau excursii în străinătate.

„Lucrez la o firmă farmaceutică de mai mulţi ani şi ştiu cum se procedează. Sunt farmacişti care, pentru că primesc comisioane de la firma X, recomandă doar medicamentele de la firma X, chiar dacă pe piaţă sunt şi alte pastile, cu acelaşi efect, dar mai ieftine“, a dezvăluit angajata unei firme farmaceutice importante.

Pastilele gratuite, ocolite

Aceeaşi practică a fost întâlnită şi în cazul medicilor care dau reţete, fapt confirmat de reprezentanţii CAS Suceava.
„De exemplu, ne vin unii pacienţi, care au făcut infarct, cu recomandare de la medicul specialist să ia «Plavix», pentru care CNAS compensează 2,91lei/capsulă. Însă, există un alt medicament pe care oamenii îl pot lua gratuit, Trombex, cu aceeaşi substanţă de bază şi care este gratuit“, a explicat  Cristi Bleorţu, directorul economic al CAS Suceava.

În tratamentul cu Plavix, pacienţii trebuie să ia câte o capsulă în fiecare zi, preţul total pentru 28 de zile fiind de 122 de lei, din care CNAS decontează 81,65 lei, iar bolnavul plăteşte 40,41. Pacienţii în cauză pot obţine acelaşi efect terapeutic cu Trombex, care este gratuit.

Farmaciştii recunosc că li se promit avantaje materiale dacă prescriu un anumit medicament, dar ei spun că pacientul este cel care hotărâşte în final ce  pastile cumpără. „Dacă e un produs nou, furnizorii ne adună şi ne prezintă medicamentul. Mai vin cu nişte şerveţele, cu nişte mostre, un pix, însă noi tot aceleaşi medicamente, pe care le ştim, le recomandăm. Bolnavul îşi alege medicamentul cel mai scump pentru că ştie că acela îi face bine“, a spus reprezentanta unei farmacii sucevene.

Condiţionaţi de plafon

Totuşi, pacienţii susţin că li se recomandă, în general, medicamentele scumpe. „De câte ori am fost răcită şi nu mai ajungeam la doctor, mergeam direct la farmacie şi ceream ceva să îmi treacă. De multe ori nu am avut bani suficienţi ca să-mi permit ce îmi dădeau şi ceream doar paracetamol sau aspirină“, ne-a spus Valentina Alexandru, vânzătoare.

Preşedintele Colegiului Medicilor a recunoscut existenţa unor astfel de practici, dar susţine că nu sunt şi în Suceava. „Am auzit pe la conferinţele de prin ţară că ar exista medici care ar face aşa ceva, pentru că ar fi condiţionaţi de un anumit plafon. La Suceava nu am avut până acum un astfel de medic care să prescrie în funcţie de interesele personale“, ne-a spus Ioan Miheţiu, preşedintele Colegiului Medicilor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite