Suceava: PORTRET/ Valentin Vlîgea a învăţat să danseze mii de suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul este dansator la Ansamblul “Ciprian Porumbescu” de aproximativ 15 ani, însă în timpul liber îi învaţă pe suceveni să danseze.

Valentin Vlîgea a învăţat să danseze de mic copil de la mama sa. “Cu mătura m-a învăţat mama să dansez, era o plăcere. Când venea tata de la muncă găsea colb în casă de la dansul meu şi al surorii mele. Era o ruşine să nu ştii să dansezi”, povesteşte dansatorul.

Din clasa I a intrat în grupa de dans a şcolii, iar în clasele primare a luat locul I pe judeţ la Cântarea României. Aproape 3 ani a făcut o pauză, dansând doar pe la baluri şi distracţii, ca la 17 ani jumătate să vadă un anunţ într-un ziar din Suceava. “Mama făcea tăiţei şi a văzut anunţul de la Amsamblu că angajau dansatori. Nu a vrut să mă lase, dar i-am furat ziarul, iar un unchi mi-a dat bani de drum şi am venit la Suceava”, povesteşte artistul.

Aproximativ 300 de tineri candidau pe cele 6 locuri de dansatori. Au urmat 3 luni de cursuri şi probe în urma cărora se făcea trierea, ca la sfârşit printre cei 6 să fie şi Valentin Vlîgea. “Când am intrat prima dată m-au pus să fac o bătută şi am făcut până a venit cineva şi m-a bătut pe umăr să mă opresc. Era Viorica Iosif, coregrafa. După 3 luni am avut primul spectacol la Ilişeşti, mi se tăiaseră picioarele de emoţii”, povesteşte Valentin Vlîgea.

Însă şi mai mari au fost emoţiile la primul spectacol televizat care urma să fie difuzat la TVR 1. “Prin octombrie 1995 a fost spectacolul la Sala Palatului. Aveam nişte emoţii de nedescris. Îi spuneam partenerei că îmi cad iţarii, iar ea îmi spunea lasă-i să cadă că au de unde, pentru că erau lungi. Pe 1 decembrie stăteam pe pat şi m-am văzut la TVR1. Mă întrebam cum se poate să fiu acasă şi să mă văd la televizor, nu înţelegeam. Când am crescut am înţeles”, spune artistul. A doua zi tot satul a venit să îl felicite şi să se bucure alături de el.

Instrueşte sute de copii şi adulţi în ale dansului


În paralel, Valentin Vlîgea este şi directorul Căminului Cultural din Milişăuţi loc în care a creat adevăraţi artişti, face parte şi dintr-o trupă de muzică populară şi îi instruieşte în fiecare marţi şi joi, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, de la 20.00 la 22.00, pe toţi sucevenii care vor să înveţe să danseze, indiferent de vârstă.

La Milişăuţi lucrează împreună cu soţia sa şi cu 60 de copii ai Ansamblului Trandafiri de Bucovina în fiecare luni şi sâmbătă. “Am participat cu copiii de la Milişăuţi, în perioada 2-6 iunie, la Festivalul Internaţional Armonia Cluj unde am obţinut cu locul al III-lea, în timp ce acum câteva zile am câştigat locul al II-lea la Festivalul Internaţional Cerbul de Aur Juniori, secţiunea folclor, fiind primul an când a fost introdusă şi această secţiune, cu obiceiuri de nuntă”, ne-a spus Valentin Vlîgea.

NĂSCUT: 16 mai 1978, Vama, judeţul Suceava
STUDII: Şcoala Populară de Artă “Ion Irimescu”
FAMILIE: căsătorit


Întrebări şi răspunsuri

Ce vârste au avut cel mai tânăr şi cel mai bătrân cursant al dumneavoastră?


Cel mai tânăr copil pe care l-am învăţat să danseze avea 3 ani şi jumătate, însă e foarte greu la această vârstă pentru că micuţii nu reţin, de aceea le-am recomandat părinţilor să îi aducă la cursuri de la 7 ani, din clasa I. Cea mai în vârstă persoană pe care am învăţat-o să danseze a fost o doamnă de 78 de ani, care a vrut să înveţe foarte mult valsul şi tangoul. Şi acum mai ţinem legătura.

Cum aţi reuşit să vă menţineţi mereu în vârful grupelor de la Ansamblu, fiind printre cei mai vechi în meserie şi cei mai buni?

Meserie am învăţat Viorica Iosif, Viorel Vatamaniuc, Costinel Leonte şi am furat de unde am putut, pentru că dacă în meserie nu eşti hoţ nu poţi merge înainte.

Ce-i place
Pe lângă tradiţie, folclor, seriozitate şi disciplină, artistului îi mai place mămăliguţa de cartofi cu tochitură.

Ce nu-i place
Lui Valentin Vlîgea nu îi place răcitura şi nu îi plac oamenii care nu sunt punctuali.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite