Suceava: PORTRET/ Radu Bolohan, pompierul care salvează vieţi şi în timpul liber

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrează la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă de patru ani, timp în care a ajutat sute de oameni. Radu Bolohan a ales cariera de pompier la vârsta de 24 de ani. După ce a fost admis la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina“ s-a înscris şi în lotul de concurs al unităţii.

În acest an, Radu Bolohan, alături de ceilalţi şapte coechipieri ai lotului, a obţinut pentru prima dată titlul de vicecampion naţional la probele de foc ale concursului. „Mi-am dorit să particip pentru că-mi plac concurenţa şi performanţa“, ne-a declarat plutonierul. Cu toate că meritele îl poartă pe culmile succesului, el spune că sacrificiul este din ce în ce mai mare.

Avansat înainte de termen

„Uneori vin din liber sau din turele de serviciu să fac antrenamentele, iar la competiţii trebuie să stau departe de familie“, a mai spus pompierul. În meseria lui, viteza de reacţie este esenţială. „Ne luptăm cu secundele, iar anul acesta am doborât un record naţional cu un timp atât de mic încât nici organizatorii nu au crezut că e posibil“, ne-a spus suceveanul.

Echipa de concurs a reuşit să transporte 800 de litri de apă de la un capăt al pistei la altul peste obstacole în doar 29 de secunde.  „Aceste probe sunt derivate din meseria de pompier. Este ceea ce facem la intervenţii“, a declarat pompierul. În 2009 a fost avansat înainte de termen pentru rezultatele obţinute.  Nici în timpul liber nu stă degeaba. „Anul trecut, când mă întorceam din concediu, în dreptul localităţii Moţca am văzut un accident. Şoferul unei maşini rămăsese blocat între fiarele contorsionate. Am improvizat o pârghie şi am rotit până l-am scos afară. L-am aşezat în poziţia de siguranţă până a venit ambulanţa“, a povestit pompierul. A participast la inundaţiile din 2008 şi 2010 şi a rămas impresionat de drama sinistraţilor.

Profil

Născut: 27 noimembrie 1982, Suceava.
Studii: Liceul Industrial 1, Suceava.
Familie: Este căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vă doriţi cel mai mult în perioada următoare?
Îmi doresc cât mai mulţi copii. Am o fetiţă de 3 anişori, care este lumina ochilor mei. Să fii părinte este cel mai grozav lucru din lumea aceasta. Îmi doresc cel puţin trei, dar trebuie şi soţia să fie de acord. 
Care a fost cel mai bun timp scos de dumneavoastră la concurs?
Cel mai bun timp al meu la competiţie a fost de 17 secunde şi 60 de sutimi, dar cel mai bun din carieră a fost la antrenamente, acolo unde nu este presiunea atât de mare. Am făcut pista cu obstacole în doar 15 secunde şi 70 de sutimi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite