Suceava: PORTRET/ Mihai Iulian Romaş este dublu campion naţional la atletism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul sportiv sucevean a obţinut 20 de medalii în ultimii doi ani, dintre care patru de aur, şi îşi doreşte să reprezinte România la Mondialele din Franţa.

Mihai a reuşit să obţină titlul de campion naţional la atletism după doi ani de antrenamente. Încă de la început, din 2009, s-a făcut remarcat la campionatele şcolare.
Pe atunci era elev la Şcoala Generală „Ioan Băncescu“ din Adâncata, judeţul Suceava, şi era îndrumat de profesorul Marius Munteanu. „Domnul profesor m-a dus la concurs. Am văzut că am talent şi asta am ales“, povesteşte sportivul.

A câştigat o bursă olimpică

În primăvara anului 2009, a început să se antreneze cu profesorul Toader Flămând. Talentul şi munca tânărului au dat în scurt timp rezultate, astfel încât în acelaşi an a ajuns campion naţional la atletism în cursa de 800 de metri şi vicecampion naţional la 300 de metri.

Sportivul a avut o perioadă în care a vrut să renunţe la atletism, dar destinul i l-a scos în cale pe antrenorul Iustin Tătărău, sub îndrumarea căruia lucrează şi în momentul de faţă. „Îi datorez totul domnului antrenor. Eu eram pe cale să renunţ, iar el mi-a întins o mână de ajutor. Este un om deosebit care m-a ajutat enorm. Lui îi datorez totul“, a mai spus Mihai.

În vara anului trecut, Iulian a luat medalia de bronz la Campionatul Naţional de Juniori II în cursa de 800 de metri. Tot în acel an a participat şi la Memorialul „Dorin Melinte“. Anul acesta, a obţinut la acelaşi eveniment, în Bacău, locul II la 800 de metri. În 2010 a fost la un campionat internaţional în Chişinău, unde a ieşit pe locul II la 400 de metri şi pe locul I la 800 de metri.

Săptămâna trecută, sportivul s-a întors dublu campion naţional de la Bucureşti după ce a participat în probele de 400 şi 800 de metri. Pentru ultimele rezultate obţinute tânărul a câştigat o bursă olimpică.

Văzut de antrenorul său ca un sportiv de mare perspectivă, tânărul face foarte multe sacrificii pentru a fi în frunte. Face naveta zilnic din comuna Adâncata. „Dimineaţa vin la stadion, unde fac antrenamentul de bază, o oră şi jumătate, două. Mă întorc acasă unde stau o oră şi după aia vin la şcoală. După ore plec din nou la antrenamente“, a mărturisit sportivul.

„Trebuie să te concentrezi ca să ieşi primul“

În plus, Mihai a renunţat la multe lucruri de care se bucură un tânăr de vârsta lui. „Pentru a fi cel mai bun este nevoie de multă muncă, talent şi nu în ultimul rând de sacrificii“, a mai spus acesta.

Sportivul spune că înainte de fiecare concurs are destul de  multe emoţii. „Trebuie să te concentrezi să ieşi primul. Cursa trebuie să  o gândeşti foarte bine şi să-ţi calculezi resursele. În primul rând trebuie să fii sigur pe tine, pe ceea ce faci“, a încheiat Mihai.

Profil
Născut: 3 iulie 1994, Adâncata, Suceava.
Studii: Este elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv din Suceava.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor ai?
În primul rând, îmi doresc să continui cu atletismul de performanţă şi să ajung cât mai sus. După ce termin liceul, mi-am propus să dau la Facultatea de Sport. Încă nu ştiu dacă în Suceava sau în alt oraş.

Câte medalii ai acasă?
Am mai mult de 20 de medalii. Patru dintre ele sunt  de aur, cele de la Campionatele Naţionale, de argint un singură, iar de bronz am două.

Ce-i place
Mihai este un mare amator de călătorii, dar şi de maşini. Îi plac filmele şi urmăreşte în special comediile.

Ce nu-i place
Pentru că este adeptul unui stil de viaţă sănătos, nu suportă fumatul. Detestă oamenii care mint şi pe cei care-l vorbesc de rău pe ascuns.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite