Suceava: PORTRET/ Manuela Pohoaţă: „Muzica populară ajunge la suflet“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Solista ei preferată este Sofia Vicoveanca, despre care spune că trebuie să „depui multă muncă pentru a ajunge măcar la jumătate din valoarea ei“.

Manuela Pohoaţă are zilnic o dublă activitate. Pe de o parte interpretează muzică populară din zona Bucovinei, iar pe de altă parte munceşte la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Dragostea pentru muzică a moştenit-o de la tatăl ei. „Tata avea atât calităţi vocale, cât şi de dansator, dar din păcate necultivate“, a spus solista.

A fost descoperită de artista Doina Lavric

Talentul Manuelei a fost scos la lumină la 12 ani de interpreta Doina Lavric. „Apoi am fost îndrumată de doamna profesoară Doina Marcovici spre clasa de canto muzică populară a Şcolii Populare, unde l-am avut ca profesor pe Petru Costache“, a completat aceasta.

Pe scenă a urcat pentru prima dată la vârsta de 14 ani, sub îndrumarea profesorului Gelu Cuzic, apoi, ca elevă a Şcolii Populare de Artă, a participat la numeroase spectacole din ţară şi din străinătate. A luat premiul de popularitate la concusul „Mărţişorul“ de la Târgovişte, în anul 1996, iar un an mai târziu, la Festivalul „Flori de Măr“, a obţinut  premiul doi. „Muzica populară ajunge cel mai uşor la sufletul omului şi se face cel mai uşor înţeleasă“, crede artista.

În 1999 a absolvit Şcoala Populară, secţia canto-popular. În perioada ’96-’98 a activat în Ansamblul Studenţesc „Arcanul“, condus de Ovidiu Şvarţ, iar apoi a dispărut 12 ani din viaţa muzicală. „Plăcerea de a cânta mi-a fost umbrită pentru atâţia ani de capriciile vieţii. În acest timp mi-am terminat studiile universitare“,  a mărturisit solista.

Soţul şi prietenii au readus-o în viaţa muzicală

Prietenii ei sunt cei care au determinat-o să se întoarcă la muzică. „Am revenit la muzica populară anul trecut, în martie, când am fost contactată să particip la spectacolul organizat în memoria maestrului Frederich Şvarţ. Acesta a fost momentul în care m-am reîntâlnit cu prestigiosul naist Ovidiu Şvarţ şi cu mai vechii colegi ai Ansamblului Studenţesc «Arcanul»“, a spus Manuela.

Sprijinită de soţ şi prieteni, Manuela a reînceput să participe la spectacole organizate în ţară împreună cu Ansamblul Universităţii Suceava, unde a fost promovat cu succes ţinutul bucovinean.

Artista spune că vocii sale i se potrivesc cel mai bine horele şi bătutele din zona noastră. „Dacă până acum am cântat piese împrumutate, acum pregătesc alături de Ovidiu Şvarţ două piese noi «Hora Plopanarilor» şi «Haideţi, măi flăcăi, la joc», cărora le vom face debutul la jumătatea lunii februarie“, a încheiat solista.

Profil
Născută: 23 iulie 1978, Suceava
Studii: A absolvit Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava, Facultatea de Inginerie Mecanică.
Familie: Este căsătorită şi are un băiat de cinci ani.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
În primul rând mi-aş dori să pot contribui la promovarea tradiţiilor şi culturii bucovinene. Vreau să duc mai departe frumuseţea folclorului acestor meleaguri. De asemenea, mi-am mai propus să lansez un CD cu muzică tradiţională bucovineană.
Ce reprezintă pentru dumneavoastră muzica populară?
Cred că acest stil muzical este baza culturii în România. Dragostea noastră faţă de muzica populară o face să pară mult mai uşor de interpretat decât este.

Ce-i place
Îi plac foarte mult călătoriile, atât în ţară cât şi în străinătate, şi îi sfătuieşte pe cei stresaţi să se relaxeze prin această metodă. Îi place să citească şi-i pare rău că în ultimul timp nu mai are timp pentru cărţi şi nici să stea prea mult cu fiul ei.

Ce nu-i place
Urăşte ipocrizia, făţărnicia şi minciuna. De asemenea, nu suportă faptul că unele televiziuni promovează non-valorile şi că se face prea puţin pentru artişii autentici, de valoare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite