Suceava: PORTRET/ Manuela Iţco, mentorul micilor artişti suceveni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoara îi învaţă pe copii să descopere tainele picturii şi ale graficii vizuale. Mulţi dintre foştii elevi urmează facultăţi de profil din ţară şi din Anglia.

Manuela Iţco este profesoară de desen la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, din 2005. Cariera didactică şi-a început-o ca suplinitor la o şcoală generală din Burdujeni, imediat după ce a terminat Liceul de Arte. Dar, deoarece simţea că nu este împlinită profesional, ea a urmat cursurile facultăţii de Arte din Iaşi, studii care i-au permis să predea la Colegiul  „Petru Rareş“.

Deşi profilul insituţiei este unul real, copiii pregătiţi de ea s-au întors cu numeroase premiile şi diplome de la expoziţii şi concursurile la care au participat.

„Predarea desenului mă face să mă simt împlinită“

„O elevă a participat la Institutul «Fores Amadeus Mozart» din Franţa, la secţia de arte plastice, unde a obţinut premiul doi şi premiul special“, se mândreşte profesoara. Tot atunci a avut parte şi de o întâmplare hazlie. Din cauza unor încurcături legate de înscrierea elevei participante, organizatorii au renunţat să-i ia bani pe taxa de înscriere când au auzit că este din România.

Manuela Iţco îţi iubeşte meseria şi susţine că, dacă   ar da timpul înapoi, ar face aceeaşi alegere. „Predarea celui mai frumos obiect la şcoală este singurul lucru care mă relaxează şi mă face să mă simt împlinită, din tot sistemul de învăţământ“, ne-a mai spus artista. Deoarece voia să-şi lărgească orizontul de cunoştinţe, profesoara a urmat şi absolvit cursuri de artă vizuală şi grafică, pe care la predă acum elevilor săi.

O nouă pasiune: tehnica dentară

Doi dintre copii au decis să urmeze cursurile unei facultăţi prestigioase de arte vizuale şi grafică din Anglia, iar alta este studentă la Facultatea de Teologie din Bucureşti, la secţia de Patrimoniu, Restaurare. În urmă cu puţină vreme, artista a mai descoperit o pasiune.

„Am avut probleme dentare şi aşa am ajuns la un tehnician. Acolo am descoperit că ceea ce face tehnicianul este tot o artă şi aşa am decis că voi studia şi eu această meserie“, ne-a declarat suceveanca. Ea ne-a mai spus că acest lucru îi poate asigura o recalificare din cauza nesiguranţei sistemului de învăţământ. „Cred că acest lucru îl voi face în viitor, dar cel mai sigur peste hotare“, a spus Manuela. 

Pe lângă activitatea didactică şi profesională, ea găseşte timp şi pentru a picta icoane. „Am făcut parte din echipa care s-a ocupat de restaurarea Bisericii «Sf. Andrei», dar tot atunci am descoperit că această parte a artei presupune deplasări în toată ţara şi astfel nu aş mai fi avut destul timp pentru familia mea. Aşa că, acum fac icoane şi, dacă am ocazia, fac şi restaurări“, ne-a mai spus suceveanca.

Profil

Născută: 25 iunie 1975, Suceava.
Studii: Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Desgin Interior, Iaşi.
Familie: Căsătorită, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt cele mai mari satisfacţii din domeniul dvs.?
Îmi place atunci când munca elevilor este recompensată de premii, ca o recunoaştere a valorii lor. Copiii sunt motivaţi de premiile pe care le câştigă. Pe mine mă motivează atunci când ei continuă să pună pasiune în ceea ce fac şi continuă să facă artă, chiar dacă aleg altă meserie.

Ce domenii din artă vă atrag în mod deosebit?
Îmi place să pictez, să fac muralii, să restaurez bisericii şi mănăstiri, dar şi să fac desgin interior. Mai nou, am descoperit că îmi place şi tehnica dentară pentru că este un domeniu legat de artă şi care te solicită să fii din ce în ce mai bun.

Ce-i place
Timpul liber îl petrec alături de fiul meu, Theo. Este lumina ochilor mei şi îmi doresc să îi ofer o educaţie bună şi să fiu alături de el cât mai mult.

Ce nu-i place
Nu-mi place să nu fiu înţeleasă. Pe lângă asta, singurul lucru care îmi displace enorm este politica deoarece oamenii care o practică sunt ipocriţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite