Suceava: PORTRET/ Mădălina Senciuc: „Vioara e regina instrumentelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânăra a descoperit tainele viorii când avea şase ani şi adoră să interpreteze melodii populare într-un stil propriu. La 14 ani, Mădălina Senciuc iubeşte nespus de mult folclorul.

„Muzica populară mă prinde cel mai bine“, a mărturist tânăra care interpretează astfel de melodii. Pasiunea pentru muzică a moştenit-o de la tatăl său, care cânta doar pentru membrii familiei la acordeon, dar şi cu vocea. Prima dată a cântat la vioară când avea şase ani. „Vioara este regina instrumentelor“, a spus Mădălina.

Cântă şi cu vocea melodii populare

Când îşi plimbă degetele pe strunele viorii, Mădălina se detaşează de tot ceea ce este în jurul său. La început, tânăra exersa pe o vioară de la şcoală, sub îndrumarea  profesorilor care au îndreptat-o spre muzica clasică.

Părinţii au reuşit să-i cumpere în 2008 o vioară la care cântă şi acum. De la şapte ani şi jumătate, Mădălina interpretează şi vocal melodii populare. „Tata cânta prin casă muzică populară şi mi-a plăcut foarte mult. Am zis că trebuie să încerc şi eu“, a completat adolescenta. Profesorul George Sârbu a ajutat-o să facă primii paşi în cariera vocală, în cadrul Ansamblului „Balada Bucovinei“.

La opt ani, prima dată pe scenă

Nu a trecut mult timp şi roadele muncii fetei au început să apară. Când avea opt ani a urcat pe scena Casei de Cultură din Suceava, unde a interpretat mai multe melodii.

Mădălina îşi aminteşte şi acum acel moment, când emoţiile aproape au copleşit-o, dar aplauzele publicului au întărit-o şi au determinat-o să-şi dorească să meargă mai departe.

De la mijlocul anului trecut face parte din Ansamblul „Arcanul“ al Universităţii „Ştefan cel Mare“, unde aprofundează tainele muzicii populare, sub îndrumarea maestrului Ovidiu Şvarţ. Aici are ocazia să cânte atât vocal, cât şi la vioară. „Până anul acesta am cântat doar muzică clasică la vioară, acum cânt şi populară. Îmi place foarte mult acest stil muzical“, a spus fata.

Costum de la bunica

Mădălina adoră să cânte melodii mai lente, hore sau doine. Printre artiştii de muzică populară care-i plac cel mai mult se numără Sofia Vicoveanca şi Laura Lavric. Mădălina spune însă că vrea să aibă un stil unic. „Nu am niciun idol pe care aş vrea să-l urmez. Vreau să am propriul meu stil şi să nu copiez pe nimeni“, a mărturisit interpreta.

În spectacole, Mădălina poartă cu mândrie un costum popular pe care l-a primit de la bunica ei.

Profil
Născută:
6 septembrie 1996, la Suceava.
Studii: Este elevă în clasa a VIII-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu“ Suceava.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Care sunt cele mai importante premii obţinute?
În 2010 am luat premiul II, în noiembrie, la Concursul Internaţional de Interpretare Muzicală şi Coregrafie „Emanuel Elenescu“. Tot la acest concurs, în 2008, luasem menţiune.
Cum se împacă muzica cu şcoala?
Fac totul cu plăcere, aşa că îmi fac timp pentru toate. Eu cred că reuşesc să fac faţă cu brio şi cerinţelor de la şcoală, dar şi exigenţelor legate de muzică. Am săptămâni în care repet şi câte două ore pe zi, pentru că vreau ca totul să-mi iasă foarte bine.

Ce-i place
Mădălinei îi plac animalele. Are acasă doi căţei, Puffy şi Ringo, pe care-i iubeşte foarte mult. De asemenea, adoră plimbările cu prietenii, iar în perioada de iarnă îi place să meargă la patinoar.

Ce nu-i place
Urăşte să stea degeaba în casă, şi din acest motiv îşi caută tot timpul ceva de făcut. Nu-i place că la şcoală are câteodată programul prea încărcat, şi din cauza asta îi rămâne mai puţin timp pentru muzică.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite