Suceava: PORTRET/ Ionuţ Ilisoi: „Muzica îmi dă linişte sufletească“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul face parte din corul Mănăstirii „Sfântul Ion cel Nou“, dar şi din Ansablul „Arcanul“ al Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava.

Ionuţ Vichentie a cântat prima dată într-un cor bisericesc în clasa a IX-a, la Biserica „Naşterii Maicii Domnului“. „În primul rând trebuie să simţi ceea ce cânţi. Este un dialog continuu între corist şi dirijor“, a spus tânărul.

Din iunie 2007 activează în corul mănăstirii unde spune că a progresat foarte mult. „Dacă la început eram în cor doar patru, cinci tineri, în momentul de faţă datorită părintelui profesor dirijor Lucian Ionuţ Tablan-Popescu suntem peste 25“, a completat studentul.

A avut trupă de folk în liceu

Pentru că de la an la an erau tot mai mulţi, şi-au propus să înfiinţeze un cor permanent format doar din tineri. „Aşa a luat fiinţă în anul 2009 corul de tineri «Voces Christianum». Acum acest grup numără peste 35 de membri. Suntem foarte diferiţi. Am colegi studenţi la Medicină, Teologie sau Conservator în Cluj, Bucureşti ori Iaşi. Noi cântăm muzică religioasă, piese inspirate din folclor sau patriotice“, ne-a mai spus muzicianul.

Ionuţ este mândru că împreună cu cei din cor a scos un album. Ideea a fost a lui.„Am visat că de Sărbători corul a devenit cunoscut datorită unui CD lansat de noi. Atunci am luat iniţiativa să începem înregistrările. Mi-am dus munca până la bun sfârşit şi am făcut un album muzical pe care am reuşit să-l promovăm şi în străinătate“, a spus acesta.Tânărul a participat cu ambele coruri, cel de tineret şi corul mare, la zeci de concursuri şi concerte, atât în ţară, cât şi în străinătate. „Cea mai mare realizare a noastră a fost câştigarea locului I la faza metropolitană a Concursului Naţional de Muzică Corală  Bisericească reprezentând Mitropolia Moldovei la faza naţională“, a completat Ionuţ.

El a început să cânte la chitară în clasa a X-a. Pe parcursul anilor de liceu a făcut parte din mai multe trupe de muzică folck-rock. „În 2008, am înfiinţat trupa NBF. Cea mai mare realizare a noastră ca trupă este faptul că am cântat în deschiderea concertului cu Voltaj“, a spus tânărul. Cea mai cunoscută piesă a trupei este „Metafora“, care a ridicat în picioare la concerte mii de suceveni. În momentul de faţă, Ionuţ este chitarist în Ansamblul „Arcanul“ al Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava. „Am venit aici pentru că maestrul Ovidiu Şvarţ doreşte să întinerească orchestra ansamblului. Imi doresc să fim un grup cât mai mare şi mai unit“, a spus mai spus tânărul artist.

Profil
Născut: 16 martie 1990, Suceava.
Studii: Este student în anul II la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor.
Familie: Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Cum se împacă activitatea ta de la cor cu cea de la ansamblu?
Se completează una pe cealaltă. Muzica corală îmi dă linişte sufletească, iar folclorul energie şi poftă de viaţă, deşi sunt diferite mie mi se potrivesc ca o mănuşă.
Se câştigă bani din muzică?
Eu în momentul de faţă câştig pentru că mă ocup şi de sonorizări la nunţi, cumătrii şi alte petreceri. De trei ani fac şi acest lucru.

Ce-i place
Îi place muzica, ascultă orice gen cu condiţia să transmită un mesaj. Iubeşte sportul în special fotbalul şi handbalul. Este pasionat de obiecte vechi, le colecţionează.

Ce nu-i place
Nu-i place stresul din ziua de astăzi. Detestă lipsa de răbdare şi persoanele care nu sunt sincere. Nu suportă oamenii care profită de pe urma tinerelor talente.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite