Suceava: PORTRET/ Ionela Trofin, campioana la telegrafie-viteză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionela Trofin
Ionela Trofin

Tânăra este a doua din lume la acest sport, iar drumul succeselor ei este abia la început. Ionela Trofin a  ajuns să cunoască radioamatorismul din întâmplare.

„Iniţierea mea în acest domeniu s-a petrecut când aveam nouă ani. Părinţii au dorit să mă îndrume spre o activitate mai constructivă decât cea de-a bate mingea în faţa blocului“, ne-a spus Ionela Trofin.

Iniţial, ea ar fi vrut să se înscrie la cercul de Informatică de la Palatul Copiilor din Iaşi, dar a fost refuzată pentru că era prea mică. „Următorul cerc vizitat a fost cel de radiotelegrafie. Aci totul era nou. Credeam că învăţasem deja alfabetul la şcoală, dar aici am aflat că există un alt alfabet, universal, codul Morse“, a povestit Ionela.

Vicecampioană mondială

Ulterior, ea a ajuns radioamator autorizat cu indicativul YO8TIL şi s-a specializat ca sportiv de performanţă în telegrafie-viteză, ramură a radioamatorismului. Din anul 2003 a fost selecţionată în Lotul Naţional de Telegrafie-Viteză şi a cules numeroase medalii. A fost campioană europeană în anul 2006 şi vicecampioană mondială în 2007, categoria juniori.

„Gradul de dificultate al concursurilor a crescut odată cu trecerea la următoarea categorie, senioare. Aici am reuşit să câştig patru medalii de bronz la individual, plus medaliile de bronz pe echipe“, se mândreşte Ionela. Pentru a avea o pregătire de un nivel şi mai înalt a ales să vină la Clubul Sporturilor Tehnico-Aplicative (CSTA) Suceava şi să reprezinte Bucovina în toate campionatele la care participă. Anul acesta a câştigat la Campionatul European din Polonia o medalie de bronz la individual şi o medalie de bronz pe echipe.

Acum se pregăteşte pentru Campionatul Mondial care va avea loc anul viitor în Germania, unde vrea să câştige cel puţin o medalie de argint, dacă nu de aur.

Profil
Născută: 15 ianuarie 1987, în Iaşi.
Studii: Masterand în Geomatică la Facultatea de Geografie, Cluj-Napoca.
Familie: Are o soră  geamănă.

Întrebări şi răspunsuri
Ai putea să renunţi vreodată la acest sport?
Nu aş renunţa la acest sport niciodată deoarece consider că, într-o oarecare măsură, m-a format ca persoană şi are o contribuţie importantă în caracterul meu de acum. Am învăţat de la o vârstă fragedă ce înseamnă competiţia, dar în acelaşi timp şi ce înseamnă lucrul în echipă. 
Ce reprezintă pentru tine telegrafia?
Cred că telegrafia reprezintă a doua familie pentru mulţi dintre radioamatori, cât şi pentru mine. Recomand această activitate pentru că îţi menţine mintea „trează“ şi îţi solicită într-un mod constructiv competitivitatea, mai ales cu tine însăţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite