Suceava: PORTRET/ Ovidiu Stamate, omul-orchestră din spatele catedrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de engleză cântă la saxofon, clarinet, fluier şi pian. El face parte din Fanfara Suceavei, Ansamblul „Arcanul“, dar are şi propria formaţie.

A moştenit pasiunea pentru muzică din familie. Bunicul său a fost violonist, iar unchiul lui cântă la baterie. Aşa se face că rudele nu s-au mirat când Ovidiu Stamate, deşi avea doar trei ani, a început să cânte la tobe.

Pentru că avea o orgă acasă, la vârsta de şase ani a învăţat să cânte la ea fără să ia lecţii de la nimeni. În clasa a III-a, tatăl său l-a înscris la Şcoala Populară de Arte „Ion Irimescu“. „Am fost la cursuri de pian, unde am lucrat sub îndrumarea doamnei profesoare Andreescu“, a mai completat instrumentistul.

Pe scenă în Italia, Spania şi Polonia

În clasa a V-a, a intrat la Liceul de Artă, la specializarea clarinet. Din 1996 şi până în 200,1 a activat în Ansamblul „Balada Bucovinei“, sub îndrumarea profesorului George Sârbu. Împreună cu ansamblul a participat la numeroase evenimente muzicale atât în ţară, cât şi în străinătate. Ovidiu se poate lăuda aşadar că a încântat lumea cu clarinetul. „Am cântat în Italia, Spania şi Polonia“, a precizat acesta.

Prima dată a urcat pe scenă în vara anului 1997 unde, împreună cu „Balada Bucovinei“, a cântat „Hora Moldovenească“. „Am avut trac. Ţin minte şi acum emoţiile de atunci“, a spus artistul.

Din 2002, a început să cânte la saxofon, dar a continuat şi cu clarinetul. „Aceste două instrumente sunt foarte apropiate. La saxofon am fost autodidact. Dacă faci acest lucru din plăcere, nu este greu. Pentru performanţă îţi trebuie talent, dar 90% este studiu“, a explicat Ovidiu.

„Nu voi renunţa niciodată să cânt la saxofon!“

Artistul spune că nu poate renunţa la muzică şi că pentru a ajunge acolo unde este a repetat şi câte patru ore pe zi la saxofon. „Cu timpul saxofonul mi-a devenit din ce în ce mai drag. Pot spune că între mine şi acest instrument există o relaţie specială“, ne-a mărturisit Ovidiu.

Acesta face parte din Fanfara Sucevei de mai bine de patru ani, dar are şi propria sa formaţie „Academic“. În momentul de faţă activează la Ansamblul „Arcanul“ unde cântă de mai bine de două luni la saxofon dar şi la clarinet.

Predă din primul an de studenţie

Instrumentistul are mai multe piese pe care le interpretează cu mare drag, dar şi interpreţi naţionali şi internaţionali la peformanţa cărora şi-ar dori să ajungă. „Îmi place foarte mult piesa interpretată de Kenny G «The Shadow of Your Smile»“, a completat artistul.

Ovidiu este în momentul de faţă profesor de engleză la Şcoala Generală Nr. 7 din Iţcani. „Încă din primul an de studenţie am predat. La început, în 2001, am fost profesor de muzică la Grupul Şcolar «Tomşa Vodă» din Solca, iar după ce am absolvit facultatea am devenit profesor de engleză“, a spus el.

Profil
Născut: 23 mai 1982, Suceava.
Studii: Este masterand la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava.
Familie: Este necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Se câştigă bani din muzică?
În anii trecuţi era mult mai bine. Acum câştig cât să mă menţin pe linia de plutire. Oricum, nu poţi trăi doar din muzică. Eu unul nu pot renunţa la ea pentru că este cel mai important hobby al meu şi la asta mă pricep cel mai bine!
Ce planuri de viitor ai?
Îmi doresc să scot un album împreună cu colegii de la „Ciprian Porumbescu“. O să fie piese interpretate tot la saxofon pentru că asta ştiu cel mai bine. Ca profesor, mi-am propus să obţin toate gradele, dar să am şi multe rezultate bune cu elevii. Gândindu-mă la viitor, mă văd aşezat la casa mea, învăţându-l muzică pe fiul meu.

Ce-i place
Îi plac călătoriile şi să conducă. Ascultă cu plăcere muzică ambientală. De asemenea, este pasionat de limbile străine.

Ce nu-i place
Detestă neseriozitatea, oamenii care nu se ţin de cuvânt, dar şi cei care nu sunt punctuali. Nu-i plac birocraţia şi faptul că politica este infiltrată la orice nivel.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite