Suceava: PORTRET/ Iuliana Chelaru aleargă spre aurul de la Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a atinge performanţele actuale, tânăra atletă şi-a impus un program foarte riguros, cu multe ore de antrenament. Iuliana Chelaru s-a îndrăgostit de sport încă de la vârste foarte mici.

În clasele V-VII a făcut dans, balet, karting, înot şi karate. În clasa a VIII-a, profesorul Toader Flămând i-a descoperit talentul pentru atletism, iar roadele muncii sale s-au văzut imediat.

În 2009 a devenit vicecampioană naţională la juniori 3, după care a fost cooptată la Lotul Naţional de Juniori 2.

Pentru că s-a pregătit temeinic, în primăvara anului 2010 reuşeşte să se califice la Turneul European Preolimpic de la Moscova. „Din păcate, aici nu am reuşit să mă calific în primii şase pentru a participa la Olimpiada Juniorilor“, ne-a spus adolescenta.

Face atletism de doi ani

Tânăra a continuat să muncească şi să aspire la mai mult. „La Campionatele de juniori 2 din anul 2010 nu am reuşit să urc pe podium, dar am obţinut locul patru. Deşi am avut cel mai bun timp, am fost depunctată din cauza unei greşeli tactice“, ne-a mai spus Iuliana.

Nu după mult timp, la finala Campionatului de Juniori 1, tânăra s-a clasat pe locul trei, după campioana mondială Mirela Lavric.

Trei ore de antrenament în fiecare zi

Tot în toamna anului 2010 a participat la Campionatul Naţional de Alergare Montană, unde s-a clasat pe locul trei. Deşi este alergătoare în probă de semifond a participat şi la Campionatul Naţional de Cros, unde s-a clasat pe locul şapte. Anul acesta a început în forţă pentru sportivă, care a obţinut la Cupa Bistriţei, de la Bacău, medalia de argint pentru 800 de metri şi bronzul în cursa de 400 de metri. „Îmi doresc ca la concursurile din vară de la Mondiale să ating timpul de două minute şi şapte secunde“, explică suceveanca.

În prezent, tânăra se pregăteşte pentru finalele concursurilor de sală unde speră să ia cât mai multe medalii. Obiectivul său este să participe la Campionatul Mondial de Juniori 2 şi la Concursul European la Tineret. Sportiva are pe zi aproximativ trei ore de antrenament riguros. Timpul Iulianei este foarte bine împărţit între şcoală, antrenamente şi odihnă. „După antrenamente am nevoie de cel puţin două ore de refacere, de somn pe zi“, a completat Iuliana.

Orice participare la competiţii presupune ca tânăra să fie în forma fizică cea mai bună. „Înainte de a intra într-un concurs mă pregătesc aproximativ trei sferturi de oră. Asta presupune că fac gimnastica necesară, intru în starea competiţiei, alerg pentru încălzire trei, patru kilometri, fac tot ce trebuie ca organismul meu să fie pregătit“, ne-a mai spus atleta.

Profil
Născută:
5 iunie 1994, Suceava.
Studii: Este elevă în clasa a X-a la Liceul cuProgram Sportiv.
Familie: Mai are un frate.

Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai după ce îţi termini studiile liceale?
Am de gând să dau la o Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi în acelaşi timp să continui şi cu atletismul. După aceea îmi doresc să devin antrenoare şi să pot îndruma alţi tineri spre acest sport.
Cum te-ai simţit la prima competiţie?
Am avut foarte mari emoţii, şi acum recunosc că mai am emoţii înainte de un concurs. Atunci, fiind la început, nu aveam experienţa concursurilor  şi nu ştiam prea bine ce să fac.

Ce-i place
Îi place să stea cu prietenii atunci când are timp. Şi-ar dori să meargă şi la discotecă, dar pentru că are foarte multe antrenamente trebuie să fie în pat la ora 23.00. La şcoală îi place foarte mult româna.

Ce nu-i place
Spune că detestă oamenii prefăcuţi şi falşi. Carnea de porc nu se numără printre mâncărurile ei preferate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite