Suceava: PORTRET/ Diana Tănase, expertă în formule chimice la 14 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este premiantă din clasa I, de când a început să participe la diferite concursuri. Cel mai tare se mândreşte cu premiul obţinut la ChimeXpert. Diana Alexandra Tănase are numai 14 ani, dar vorbeşte ca un om matur.

Elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Nr. 3,  fata se numără printre olimpicii unităţii de învăţământ.

Încă din clasa I, Diana a participat la numeroase concursuri precum „Winners“, „Smart“, „Cangurul“ sau „Arhimede“, unde a obţinut aproape de fiecare dată punctaj maxim. „Eram aşa de curioasă când trebuia să aştept şi câte două trei luni rezultatele punctajelor, dar eram foarte fericită când aflam că am luat 100 de puncte“, explică eleva. 

A descoperit pasiunea pentru chimie

Aşa a descoperit că îi place foarte mult matematica, iar tatăl său a ajutat-o şi i-a explicat numeroase exerciţii. Astfel, în clasa a VI-a a ajuns la faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică, unde a ocupat locul III. Un an mai târziu a ajuns în faza judeţeană, dar nu numai la Matematică, ci şi la Engleză, unde s-a clasat pe locul al doilea. Anul trecut s-a înscris la Concursul ChimeXpert.

„Chiar dacă unele persoane îmi spuneau că este grea chimia, m-am înscris. Am zis că această experienţă mă va ajuta mai mult la clasă“, explică adolescenta.

A muncit mult, a făcut probleme şi şi-a petrecut mult timp în laborator, sub îndrumarea profesoarei Ecaterina Lazarovici, dar a meritat. În luna iunie, Diana se întorcea învingătoare de la faza internaţională a Concursului ChimeXpert cu premiul I. Aşa a început să descopere chimia, iar acum o îndrăgeşte foarte mult şi este hotărâtă să participe şi în acest an.

Face tablouri în timpul liber

Când nu face experimente în laborator, Dianei îi place foarte mult să picteze. „Am pictat pe sticlă, pe lemn, am făcut lucrări cu aţe şi cuie şi am făcut şi caricatură în atelierele de pictură de la Palatul Copiilor. Voi continua să pictez din pasiune“, ne-a spus Diana Alexandra Tănase.

După ce va termina şcoala generală este hotărâtă să meargă la Matematică-Informatică-Engleză, însă nu s-a hotărât la ce liceu. „Încă cer opinii despre Colegiul Naţional «Ştefan cel Mare» şi Colegiul Naţional «Petru Rareş»“, a explicat eleva. După liceu, este decisă să plece la facultate în străinătate.

Profil
Născută: 17 aprilie 1996, Suceava.
Studii: Este elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Nr. 3.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
De ce crezi că în ţară nu vei avea un viitor aşa cum ţi-l doreşti?
Îmi place foarte mult România, dar sistemul din ţara noastră este prea complicat. Nu mă pricep prea mult la politică, dar e ciudat că se adună atâtea fonduri şi ţara stă pe loc. Cred că e multă reavoinţă. Deşi sunt mulţi oameni deosebiţi în ţară, din păcate nu sunt apreciaţi la adevărata lor valoare.
Unde anume ţi-ar plăcea să studiezi?
Am fost în Anglia şi am vizitat Oxfordul anul trecut. M-a impresionat. De atunci mă uit mereu pe site-urile de la Oxford sau Cambridge. Mi-ar plăcea foarte mult să ajung acolo, chiar dacă ştiu că e nevoie de foarte multă muncă.

Ce-i place
Pe lângă pasiunea pentru ştiinţele exacte, Dianei îi mai place să citească, să călătorească, să asculte muzică şi să facă fotografii.

Ce nu-i place
Nu-i place să stea foarte mult la calculator. Alexandra nu suportă nici persoanele care bârfesc şi nu vrea să aibă de-a face cu ele.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite