Suceava: PORTRET/ Adrian Zaiţ: „Înveţi telegrafia ca pe o melodie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentantul Clubului de Radioamatorism Suceava este antrenorul lotului naţional, pe care îl pregăteşte pentru performanţă la Campionatul Mondial.

Şi-a descoperit pasiunea în urmă cu şapte ani, după cum povesteşte chiar el. Atunci nu se gândea că, datorită lui, mulţi sportivi suceveni de la Clubul de Radioamatorism aveau să facă performanţă. Nu se gândea nici că va ajunge chiar antrenorul lotului naţional de telegrafie.

„Primul contact cu radioamatorismul l-am avut de pe la 7 ani, la Clubul Copiilor, avându-l profesor pe regretatul Costel Râşca. Aşa am început, din curiozitate“, spune Adrian Florentin Zaiţ.

Un deceniu departe de radioamatorism

A frecventat cercul timp de doi ani, apoi a renunţat. I-au luat zece ani să revină la pasiunea despre care susţine că „se învaţă ca o melodie“. „E greu de spus de ce am renunţat. Probabil au trebuit să treacă câţiva ani pentru a pricepe cu ce se mănâncă telegrafia“, povesteşte suceveanul.

Locuia peste drum de Radioclub şi la două case distanţă de Clubul Copiilor când, după zece ani, în 1994, şeful Radioclubului de atunci, Aurel Ungureanu, l-a rugat să îl ajute să monteze nişte antene. Aşa a ajuns să reintre în contact cu Radioclubul şi a participat în acel an la Campionatul Naţional de Telegrafie. „Am privit altfel libertatea de comunicare pe care o reprezintă radioamatorismul şi posibilitatea de a comunica cu pasionaţii acestui sport“, spune Adrian Zaiţ.

La câteva luni după ce a început să se apropie din nou de sport, a susţinut cinci probe la Inspectoratul General al Comunicaţiilor de la Iaşi şi a obţinut certificatul de radioamator, iar după aproape două luni a primit şi autorizaţia.

Astfel, din 1995 până în 2000 a organizat aproape toate activităţile de radioamatorism de la Clubul Sporturilor Tehnico Aplicative de la Suceava.

A făcut o pauză de doi ani, iar din 2002 a început activităţile de performanţă la club. A participat alături de echipa clubului la Campionatul European, unde a ocupat locul VI, dar şi la campionatele următoare unde au avut rezultate satisfăcătoare.

Din 2008, a preluat frâiele Radioclubului în care activează peste 100 de sportivi, din care 34 de performanţă. 15 fac parte chiar din loturile naţionale de telegrafie sală, orientare radio şi unde scurte.

„Un mod plăcut de a spânzura banii“

Pe cei opt sportivi de la Suceava, care fac parte din lotul naţional de telegrafie sală, alături de alţi 19 din ţară, îi antrenează chiar el.

Întrebat dacă se câştigă din acest sport, Adrian Zaiţ ne-a răspuns că el câştigă „un mod plăcut de a spânzura banii“, pentru că satisfacţiile financiare aproape că nu există. „Din radio nu se câştigă, nu se trăieşte, e pur şi simplu pasiune“, concluzionează sportivul.

Profil
Născut:
29 noiembrie 1975, Suceava.
Studii: Absolvent al Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor.
Familie: Este căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp vă ocupă această pasiune? Ce faceţi în timpul liber?
Aproape tot timpul pe care îl am îl folosesc în acest sport. Stai ore în şir la staţie şi în timpul concursurilor, darămite când te antrenezi.
Anul 2010 a fost un an foarte bun pentru radioclubul sucevean. Ce aşteptări aveţi de la 2011?
Da, aşa este. Sperăm să obţinem rezultate bune la Cupa Europei de la Belarus şi la Campionatul Mondial în Germania, iar în 2012 sperăm să organizăm Campionatul European de Telegrafie sală la Suceava.

Ce-i place
Adrian Zaiţ iubeşte muntele. „Îmi plac expediţiile pe munte. De fiecare dată când merg, iau şi staţia radio cu mine. Îmi place şi faptul că fiica mea începe să îmi calce pe urme“, spune sportivul.

Ce nu-i place
Nu-i place indiferenţa tinerilor faţă de sport. De asemenea, evită să facă lucruri mărunte pe care le consideră, de cele mai multe ori, inutile.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite