Suceava: Ochelarii de bazar te trimit la oftalmolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din zece suceveni care cumpără ochelari de soare sau de vedere ieftini ajunge cu probleme de vedere la medic. Doctorii le recomandă amatorilor de chilipiruri să nu arunce banii pe astfel de obiecte fără a face în prealabil un control la specialist.

Sucevenii îşi pot cumpăra ochelari de vedere sau de soare de la orice colţ de stradă sau din bazar, la preţuri foarte mici. Încântaţi de „afacerea“ făcută la achiziţionare, mulţi îi folosesc fără să se gândească la efectele nocive pe care aceştia îl au asupra vederii.


Astfel, sucevenii care simt că nu văd prea bine sau îi încurcă soarele dau fuga şi-şi cumpără o pereche de ochelari la 5 lei, fără a mai face un control la oftalmolog. Ei economisesc astfel sutele de lei pe care ar fi trebuit să îi investească în nişte ochelari recomandaţi de medic.


Ochelarii, numai după consultaţia medicului


Elena Filipciuc a fost în această situaţie. Din cauză că nu vedea prea bine să citească, suceveanca şi-a cumpărat o pereche de ochelari de vedere ieftini. „Mi i-am luat din bazar. Am crezut că sunt buni, dar am început să văd şi mai rău, iar doamna doctor de la Diabet m-a trimis să-mi fac control oftalmologic“, a explicat Elena Filipciuc, în timp ce oftalmologul o consulta. Şi medicii constată o creştere a numărului bolnavilor din cauza purtării unor ochelari neadecvaţi.


„Situaţia s-a înrăutăţit, în primul rând din cauza preţurilor ochelarilor. În această perioadă oamenii aleg să-şi cumpere ceva de proastă calitate şi ieftin. Cam 10% din pacienţii care ajung la noi vin din cauză că au purtat o supracorecţie sau o subcorecţie. Ambele alterează vederea, dau dureri de cap şi disconfort vizual“, ne-a spus Virgil Rusu, medic oftalmolog.


Ţepuiţi de falşii medici


Potrivit doctorilor, purtarea ochelarilor de vedere şi de soare fără un consult medical specializat este contraindicată. Pe lângă ochelarii din pieţe şi magazine, deseori apar prin oraş aşa-zişii optiometrişti ambulanţi, care vin şi oferă sucevenilor o „consultaţie“ gratuită dacă bolnavul acceptă să cumpere ochelarii de la ei.


„Vin cu un aparat numit refractometru care scoate nişte cifre care ar indica dioptriile, ori acele cifre nu sunt cele reale“, a adăugat Virgil Rusu. Cei care se lasă traşi pe sfoară riscă să-şi altereze mai mult vederea.

________________

Amenzi pentru vânzătorii de „chilipiruri“
Inspectorii de la Protecţia Consumatorului au amendat zilele trecute cu 5.200 lei o firmă din Bucureşti care percepea sucevenilor consultaţi un avans pentru ochelari, fără a le da dreptul prin contract să se plângă de calitatea acestora. În total, opt agenţi economici care activau în domeniu au fost amendaţi, suma totală a amenzilor fiind de 27.200 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite