Suceava: Numărul incendiilor provocate intenţionat a crescut cu 78,57%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma incendiilor produse în acest an, un număr de nouă persoane au decedat, iar alte 19 au suferit diferite traume.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava a realizat raportul de evaluare a activităţii desfăşurate în acest an, din care reiese o creştere a numărului incendiilor provocate intenţionat cu 78,57% faţă de anul 2009.

Colonelul Ion Burlui, inspectorul şef al ISU Suceava, a specificat că, la nivelul judeţului, în fiecare zi are loc cel puţin un incendiu la care este solicitată intervenţia pompierilor.

Incendiile s-au manifestat în procent de 84,15% la locuinţe, anexe şi mijloace de transport. Faţă de anul 2009, se constată o creştere a numărului incendiilor generate de acţiuni intenţionate cu 78,57%”, a declarat Ion Burlui.

În ceea ce priveşte cauzele celor 528 incendii la care au intervenit pompierii pe parcursul acestui an, din raportul ISU Suceava reiese că 35,52% dintre acestea au fost provocate de utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate. A doua cea mai des întâlnită cauză o reprezintă coşurile de fum defecte sau necurăţate – 14,48%, urmată de fumatul fără respectarea normelor -12,02%. Din totalul incendiilor la care au intervenit pompierii suceveni, 6,83% reprezintă acţiuni intenţionate, şi anume 36 de incendieri. În astfel de situaţii, după constatarea cauzei, intervin organele de poliţie, care continuă ancheta.

În ultimele astfel de cazuri pe care le-am anchetat a fost vorba despre proprietari care şi-au dat foc singuri la locuinţe. Şi-au incendiat casa pentru că fie erau supăraţi că soţia dădea divorţ, fie aveau o situaţie mai proastă acasă”, ne-a spus Gabriel Panţiru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. 

În judeţul Suceava, rata incendiilor în acest an a fost de 52,10 la suta de mii de locuitori, respectiv 42,79 la mia de kilometri pătraţi. În urma incendiilor produse, un număr de nouă persoane au decedat, iar alte 19 au suferit diferite traume. „Raportat la anul 2009, a crescut numărul persoanelor decedate cu 29%, dar a scăzut cu 34% numărul persoanelor rănite", a conchis colonelul Ion Burlui.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite