Suceava: Nicoleta Daneliuc - Schimbă destinele copiilor orfani (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ajutată de colegi, Nicoleta a implementat în judeţul Suceava asistenţa maternală, dând astfel o şansă de recuperare copiilor cu dizabilităţi din orfelinate.

Nicoleta Daneliuc s-a născut în Anina, judeţul Caraş Severin, şi a ajuns în Suceava după ce s-a măritat. „Liceul l-am făcut în Iaşi, apoi, după absolvire, am lucrat ca electrician în Broşteni, unde am fost şef de staţie de transformare. Eram singura femeie între bărbaţi şi am învăţat că, dacă le oferi respect, te tratează la fel. Perioada în care am lucrat ca electrician m-a învăţat să fiu riguroasă“, povesteşte Nicoleta.

A muncit ca electrician
În 1989 l-a cunoscut pe cel care avea să-i devină soţ un an mai târziu şi care a plecat după nuntă în misiune pe mare, pe o platformă petrolieră. Primul lor copil a venit pe lume în 1990. „Soţul e din Suceava, aşa că am venit aici şi am lucrat până în 1997 la o staţie de transformare. În acelaşi timp am făcut şi facultatea la Iaşi”, ne-a spus şefa Serviciului Evaluare Complexă Copii. Familia s-a reîntregit în 1997, când soţul s-a întors de pe platformă, iar în cursul aceluiaşi an s-a născut şi cel de-al doilea copil. „În anul 1999, după doi ani de maternitate, am dat licenţa în psihologie şi asistenţă socială. Un an mai târziu m-am angajat ca asistent social la DGASPC Suceava“, îşi aminteşte Nicoleta Daneliuc.

Mentor i-a fost Laurenţia Ulici, iar timp de trei ani a lucrat în serviciul de asistenţă maternală. „Din 2003 şi până în 2008 mi-am desfăşurat activitatea în cadrul serviciului rezidenţial, iar în 2007 mi-am luat masterul în inspecţia socială, la Bucureşti“, a mai precizat Nicoleta Daneliuc.

A influenţat viaţa a sute de copii
În perioada 2008-2010 a ocupat funcţia de director adjunct pe partea de protecţie a copilului în cadrul DGASPC Suceava, iar de la începutul acestui an este şefa Serviciului Evaluare Complexă Copii. I-au rămas întipărite în memorie poveştile copiilor pe care i-a ajutat în cei peste zece ani de muncă în cadrul DGASPC Suceava. A influenţat destinele a sute de copii orfani, abandonaţi de familie sau aflaţi în diferite situaţii de risc care au necesitat intervenţia asistenţilor sociali sau maternali.

„Îmi amintesc de doi fraţi care erau în grija unui asistent maternal care a venit la mine şi mi-a spus că cel mare trebuie dat la o şcoală specială pentru că minte, fură şi fuge de acasă. Fratele său era opusul. Am hotărât să-i mai dăm o şansă şi l-am dat în grija altui asistent maternal, care a lucrat foarte mult cu el şi, după un an de zile, copilul a devenit premiant“, îşi aminteşte Nicoleta Daneliuc. Are zeci de astfel de poveşti de spus şi este sigură că vor mai fi şi multe altele.

Profil
Născută. 23 noiembrie 1962, localitatea Anina, judeţul Caraş Severin.
Studii. Facultatea de Psihologie şi Asistenţă Socială „Petru Andrei“ din Iaşi, 1997.
Familie. Este căsătorită şi are doi copii, Saşa şi Aicha.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai mare realizare din carieră?
Am reuşit, alături de colegii mei, să introducem serviciul de asistenţă maternală. Din 2005, niciun copil cu vârsta între 0-2 ani, şi chiar mai mari, până la 10 ani, n-a mai  intrat în vreun centru de plasament, ci a fost dat în grija unei familii.
Cum vedeţi evoluţia sistemului de asistenţă socială în anii care s-au scurs?
S-au făcut progrese extraordinare în acest domeniu. Am parcurs toate etapele de transfer ale asistenţei sociale în Suceava şi consider că s-au făcut lucruri remarcabile. S-a schimbat şi mentalitatea angajaţilor din sistem, care lucrează foarte bine cu copiii, chiar dacă pe bani puţini.

Ce-i place
Să citesc mult. Îmi fac timp, mai ales în weekend. Apreciez foarte mult romanul »Acasă» al Luminiţei Aldea, pe care o consider o scriitoare autentică, dar încă nevalorizată. Îmi mai plac teatrul, opereta şi muzica folk.

Ce nu-i place
Nicoleta Daneliuc recunoaşte că detestă şoricul şi că mănâncă foarte rar carne. „Îmi este foarte milă de animale. De 20 de ani nu mai mănânc carne de miel“, a spus ea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite