Suceava: Muzeu anti-strigoi la Gura Humorului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aici a fost amenajată o cameră plină cu usturoi pentru alungarea spiritelor rele care apar în noaptea de Sf. Andrei. În spaţiile instituţiei sunt redate, cu ajutorul manechinelor, diverse tradiţii bucovinene.

Turiştii pot vedea într-o singură clădire un sat întreg, fiecare încăpere prezintă un alt episod din viaţa ţăranilor din Bucovina. Unul dintre punctele de atracţie este Casa Sfântului Andrei, numit şi patronul lupilor. Aici sunt înfăţişate practicile vechi prin care oamenii atârnau usturoi la uşi şi geamuri pentru a alunga strigoii.


Deoarece tradiţia populară spune că tot de Sfântul Andrei fetele nemăritate îşi pot afla ursitul, aici sunt prezentate obiectele folosite într-o astfel de noapte: turtiţa sărată, câlţii de pe sobă, fântâna în care se uită o tânără după ursit şi parii legaţi la miezul nopţii. „Interiorul este unul tradiţional cu grinzi, cu lada de zestre, lăicere, laviţă, cuptor, icoane pe sticlă, toate aranjate după modelul din zona Dornelor, satul Glodu“, a spus Elvira Romaniuc, directorul muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului. Un alt spaţiu găzduieşte „casa cea mare“, camera în care ţăranii îşi primeau oaspeţii de seamă cu ocazia sărbătorilor de iarnă sau de Paşte.


Colacul împletit pe masă


Modelul este luat din Straja şi surprinde momentul în care se ia masa de Crăciun. În tacâmuri populare se găsesc mâncăruri de post alături de tradiţionalul colac împletit. A fost amenajată şi prispa unde sunt aliniaţi urătorii care vin de Anul Nou şi sună din clopoţei. „Avem reprezentate personaje unice, specifice  Bucovinei. Pălărierul din ceata de Plăvălari şi căiuţii din Boroaia, apoi jandarmul şi turcul din ceata de la Udeşti“, a adăugat directorul. Vizitatorii pot intra la muzeu de marţi până duminică între orele 10.00 şi 17.00.

Cât vă costă o vizită în satul bucovinean 

Muzeul Obiceiurilor Populare din Gura Humorului este pe strada Republicii, numărul 2. Biletul de intrare este 6 lei, iar cei care doresc să facă şi poze trebuie să mai scoată din buzunar 15 lei. La Gura Humorului se ajunge din Suceava cu maşina pe şoseaua E 58 sau cu maxi-taxi. Cazarea nu este foarte scumpă, pentru o nopte la o pensiune de patru stele turiştii trebuie să plătească între 80 şi 100 de lei.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite