Suceava: Murături şi zacuscă pentru stranieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevenii îşi ajută rudele plecate peste hotare cu pachete cu mâncare pentru care plătesc taxe între 50 şi 65 de euro. Părinţii rămaşi acasă îşi ajută copiii cu hrană, haine şi produse de uz casnic.

Pentru a face faţă crizei, sucevenii plecaţi peste hotare, la muncă, sunt nevoiţi să ceară ajutorul rudelor de acasă. Regulat, firmele de transport din judeţ trec graniţele spre vestul Europei cu sute de pachete. „Noi trimitem în Italia circa 60 de pachete pe săptămână. Sucevenii trimit în general alimente şi haine rudelor plecate în Italia“, a spus Marius Nedvici, reprezentant al unei firme de transport internaţional. Angajaţii societăţilor de profil susţin că sucevenii trimit chiar şi obiecte de valoare.


„Piraţii“ se bat pe colete


Sucevenii spun că preţurile la alimentele din Italia sunt asemănătoare cu cele de la noi din ţară, dar că mâncărurile nu sunt la fel de gustoase. „Eu le trimit băieţilor mei tot ce cultivăm noi în grădină. Avem noroc că avem pământ la ţară şi nu cumpărăm cartofi şi legume. Le trimit saci cu cartofi, zacuscă făcută în casă, murături, dar şi mezeluri şi preparate tradiţionale. De astea nu sunt pe acolo“, a spus Viorica Solovăstru, mama a doi băieţi plecaţi în Italia.

Unul dintre cei doi fii a devenit de curând tată, iar soţia sa nu mai poate lucra. „Le e greu şi lor acolo. Băiatul cel mic are o fetiţă, iar nora nu lucrează pentru că trebuie să stea cu cea mică. Le e greu cu un salariu de 1.200 de euro să plătească chirie, mâncare şi tot ce îi trebuie celei mici“, a mai spus Viorica Solovăstru. Pe de altă parte, reprezentanţii firmelor de transport se plâng că pierd foarte mulţi clienţi din cauza transportatorilor neautorizaţi care fac curse în ţările din Europa.


„Din cauza «piraţilor» noi pierdem foarte mulţi clienţi. Ei vin şi ne iau oamenii chiar din faţa firmei şi nu le putem face nimic. Le transportă colete cu 50 de euro de persoană şi ne fac concurenţă neloială“, a explicat Constantin Munteanu, reprezentantul unei firme de transport persoane din Suceava. Transportatorii autorizaţi susţin că sunt nedreptăţiţi deoarece persoanele fizice care transportă fără vreo autorizaţie persoane sau colete nu sunt sancţionaţi.


Pentru a trimite un colet, care cântăreşte până în 5 kilograme, în Italia, sucevenii plătesc 10 euro, în timp ce pentru un colet între 5 şi 10 kilograme preţul este 15 euro. Cele care cântăresc mai mult de 10 kilograme sunt percepute cu 2 euro pe kilogram. Un colet de până la 10 kilograme, care ajunge în Spania, îi costă pe suceveni 20 de euro şi câte 2 euro în plus pentru fiecare kilogram peste această greutate.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite