Suceava: Muncesc pe brânci pentru ratele la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi suceveni rămân fără niciun leu din salariu după ce-şi plătesc datoriile, apoi lucrează cu ziua ca să se întreţină. Oamenii au contractat împrumuturi când aveau salarii mari, iar acum fac cereri pentru a fi amânaţi la plata ratelor. 

Sucevenii au ajuns în această situaţie deoarece au făcut împrumuturi când salariile lor erau mai mari cu 25% şi puteau să-şi achite ratele lunare la credite. Însă, după diminuarea salarială din vară, ei au ajuns în situaţia ca rata să fie cât salariul lor şi să rămână fără niciun leu pentru a se întreţine.

Ei au la dispoziţie două variante: ori îşi găsesc ceva suplimentar de lucru, ori apelează la generozitatea rudelor. Mihai Popovici, angajat de 40 de ani la Protecţia Copilului din Gura Humorului, a ajuns să lucreze cu ziua la particulari pentru a trăi de la o lună la alta.

Plăteşte lunar rată de peste 1.000 de lei

„O ducem foarte rău. Eu, împreună cu soţia, care este profesoară, câştigăm 1.200 de lei. La bancă avem o rată lunară de 1.020 de lei. Nu ştiu ce să mai fac. Unde să muncesc să fac rost de bani? Am mers la cules de cartofi, la cosit, am curăţat şi hornuri ca să fac rost de-un ban în plus, să avem cu ce trăi“, ne-a povestit Mihai Popovici. Într-o situaţie disperată este şi Vasile Sandu, poliţist din Fălticeni.

După 17 ani de activitate, acestuia îi este imposibil să-şi plătească ratele la bănci şi să-şi întreţină familia. Deoarece face ore suplimentare, el n-are timp de un al doilea job.  În aceste condiţii, i-a rămas varianta ajutorului bănesc venit de la părinţi.

Tot mai multe cereri de amânare la plata ratelor

„Am un salariu de 1.700 de lei. Din aceşti bani, plătesc rată la bancă 1.300 lei. Ce să fac cu banii care-mi rămân? La începutul şcolii mi-a dat mama 500 de lei ca să am cu ce-mi trimite cei doi copii la şcoală. Dacă aceştia îmi cer bani de buzunar, îi rog să înţeleagă situaţia“, ne-a spus Vasile Sandu.

Pentru a nu fi executaţi silit pentru neplata ratelor bancare, numeroşi suceveni au făcut cereri pentru a fi amânaţi. Reprezentanţii băncilor spun că, în ultima perioadă, a crescut numărul  restanţierilor. 

„Cu diminuările salariale, mai ales de la bugetari, avem multe cazuri de persoane care nu-şi pot plăti ratele. Există multe cereri de amânări la plată din partea clienţilor“, ne-a spus un consilier vânzări dintr-o bancă, fără a preciza care este numărul solicitărilor de amânare la plată.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite