Suceava: Moldovenii au scandalul în sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 8.000 de persoane au încălcat de la începutul anului până în prezent liniştea şi ordinea publică. Cei care au încasat cele mai multe amenzi de la jandarmi sau poliţiştii locali sunt băcăuanii, urmaţi îndeaproape de suceveni şi botoşăneni.

Unii moldoveni au dovedit că sunt aprigi la mânie şi degrabă consumatori de băuturi alcoolice. De aici şi până la apariţia scandalurilor nu a mai fost decât un singur pas. Din păcate pentru aceştia, jandarmii şi poliţiştii locali au fost mai mereu pregătiţi să intervină cu carneţelul de procese verbale, pentru a-i sancţiona.



Cei mai arşi la buzunare au fost băcăuanii. În primele patru luni ale anului, jandarmii le-au dat aproape 2.800 de amenzi, în cuantum de 570.000 de lei, în timp ce poliţiştii locali 561, în valoare de peste 87.000 de lei. Una dintre cele mai comice situaţii a fost cea a Mariei Bunea (54 ani), din Oneşti. Femeia a fost amendată cu 400 de lei după ce a făcut scandal în instanţă. Băcăuanca a început să înjure şi să sară la bătaie la una din părţile din proces.

image

O femeie, în topul amendaţilor

În Suceava, cele mai multe scandaluri au izbucnit din cauza consumului de alcool. În patru luni, jandarmii au amendat aproape 3.000 de persoane, sancţiunile fiind în cuantum de 375.630 lei. „Cele mai multe cazuri fac referire la consumul de băuturi alcoolice în locuri publice, urmat de provocarea de scandaluri şi adresarea de injurii şi cuvinte jignitoare", a precizat Bogdan Cornaci, purtătorul de cuvânt al IJJ Suceava.

În judeţul Botoşani, aflat pe locul trei în topul scandalagiilor Moldovei, ostilităţile sunt conduse, se pare, chiar de o femeie. 1.576 de botoşăneni au fost sacţionaţi de Jandarmerie şi Poliţia Locală pentru tulburarea liniştii publice, cu amenzi în valoare totală de 324.700 de lei. Cele mai multe sancţiuni pentru scandaluri le-a acumulat  o femeie din Bucecea, care obişnuieşte să cerşească  în centrul municipiului Botoşani.  Elena Văculişteanu (28 ani) a fost amendată de la începutul anului de nu mai puţin de 23 de ori.



„Este în topul contravenienţilor cu antecedente. La 28 de ani a născut opt copii pe care-i foloseşte la cerşetorie. De fiecare dată când este sancţionată face scandal sau recurge la acte de violenţă. Pentru trei dintre copii a fost deja decăzută din drepturile părinteşti, aceşti minori fiind sub îngrijirea Direcţiei de Protecţie a Copilului“,  a spus Bianca Albu, ofiţerul de presă din cadrul Poliţiei Locale.

image

Scadalagii, dar cu măsură

Ceva mai liniştiţi au fost ieşenii, vasluienii şi cei din judeţul Neamţ. În timp ce în capitala Moldovei jandarmii au aplicat aproximativ 400 de sancţiuni celor care au băut în locuri publice şi apoi şi-au vărsat nervii pe trecători, la Vaslui purtătorii uniformelor albastre  au dat 138 de amenzi în cuantum de 400.000 de lei. „În majoritatea cazurilor, scandalurle au fost provocate de tineri care se aflau sub influenţa băuturilor alcolice", a precizat Lucian Modoranu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Vaslui.

Deşi au dat cele mai puţine sancţiuni, respetiv 49, jandarmii nemţeni nu au dus lipsă de momente tensionate. Pe 1 aprilie, la Cabana Fântânele din masivul Ceahlău, trei electricieni l-au snopit în bătaie pe ajutorul cabanierului supăraţi că plătiseră 5 lei pe o sticlă de apă minerală, după care au fugit în pădure.



„Jandarmii montani i-au depistat în pădurea din vecinătatea cabanei şi li s-au întocmit actele premergătoare pentru dosare penale sub aspectul comiterii infracţiunilor de lovire şi alte violenţe, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice", a spus căpitanul Cătălin Resmeriţă, purtătorul de cuvânt al IJJ Neamţ. (Adrian Şorodoc, Oana Pauliuc, Florin Jbanca, Bogdan Ogrinj)

image
Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite