Suceava: Minori dispăruţi, aduşi acasă de poliţişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţiştii au desfăşurat săptămâna trecută o amplă campanie de prevenire a delincvenţei juvenile
Poliţiştii au desfăşurat săptămâna trecută o amplă campanie de prevenire a delincvenţei juvenile

În primul trimestru din acest an s-au înregistrat 26 de astfel de cazuri, şapte minori fiind în continuare căutaţi de autorităţi. Poliţiştii spun că tinerii instituţionalizaţi în centrele de plasament sunt expuşi fenomenului traficului de persoane.

Poliţiştii suceveni se confruntă cu o creştere a numărului cazurilor de dispariţii de minori. Dacă anul trecut, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Suceava, au fost înregistrate 82 de dispariţii de minori, în primul trimestru al acestui an alţi 26 de copii au fugit de acasă. Pe urmele acestora au pornit poliţiştii suceveni, care au reuşit să soluţioneze 81 din cazurile de anul trecut, iar alţi şapte minori dispăruţi pe parcursul acestui an sunt căutaţi în continuare.

Dispariţiile de minori au, de regulă, un parcurs evolutiv, paralel cu sfera infracţionalului, însă impactul social produs de aceste evenimente este dublat de situaţia de risc la care se expune minorul dispărut şi starea de panică produsă în familie şi comunitate“, a declarat inspectorul Ionuţ Epureanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, din cadrul IPJ Suceava.
    
Poliţiştii spun că, în special, tinerii instituţionalizaţi în centrele de plasament prezintă un grad ridicat de risc şi sunt expuşi fenomenului traficului de persoane.

Campanii în şcoli şi centre de plasament

Unul din cele mai recente cazuri instrumentate de poliţiştii suceveni este cel al minorei Mihaela Pavel. Fata a plecat de la centrul de plasament în care era instituţionalizată în dimineaţa zilei de 17 mai spre Grupul Şcolar ,,Tomşa Vodă“ Solca, unde era elevă. În jurul amiezii minora a plecat fără învoire de la şcoală şi de atunci nimeni nu mai ştie nimic de ea. Poliţiştii au aflat că, anterior, Mihaela Pavel a mai avut astfel de plecări. Tocmai pentru că este foarte importantă prevenirea fenomenului, poliţiştii au desfăşurat săptămâna trecută o amplă campanie de prevenire a delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

Un accent deosebit s-a pus pe realizarea unor activităţi de promovare a recomandărilor preventive şi de conştientizare a riscurilor de către tinerii instituţionalizaţi în centrele de plasament. Gradul de risc al acestor tineri este unul crescut, minorii fiind expuşi fenomenului traficului de persoane“, a subliniat Ionuţ Epureanu.

Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a desfăşurat activităţi de promovare a numărului de sesizare a dispariţiilor de minori (116000), fiind împărţite elevilor şi tinerilor din centrele de plasament din Suceava materiale informative puse la dispoziţie de FOCUS – Centrul pentru Copii Dispăruţi şi exploataţi sexual.

Citiţi şi: Voluntarii suceveni au oferit fumătorilor un măr pentru o ţigară

Suceava: Condamnaţi la închisoare pentru trafic cu etnobotanice

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite