Suceava: Miile de probe ale procurorilor ţin în loc apărarea poliţiştilor de frontieră arestaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii de frontieră ar putea sta după gratii încă cel puţin două luni. Avocaţii susţin că clienţii lor au fost nedreptăţiţi în comparaţie cu ceilalţi poliţişti din PTF-urile din ţară unde s-au făcut descinderi.

Cei 58 de poliţişti de frontieră şi vameşi, care au fost săltaţi de la PTF Siret pe 3 februarie, alături de şeful lor Aurel Anea, ar putea să rămână după gratii încă cel puţin două luni de zile. Acest lucru s-ar petrece din cauza miilor de probe adunate de procurorii DNA şi DGA împotriva acestora şi care nu au ajuns în totalitate la avocaţii apărării.

„Probele care ne-au fost puse la dispoziţie sunt într-o fază incipientă. Dacă în dosarele adunate de procurori existau probe din luna septembrie şi până în decembrie, noi le avem doar pe cele din decembrie“, ne-a spus avocatul Leonte Ionuţ Bujdei, care apără patru poliţişti de frontieră.

Avocaţii apărării susţin că nu au avut practic timp fizic să analizeze toate probele pe care le au, însă cu toate acestea au cerut eliberarea acuzaţilor pe motiv că nu reprezintă pericol social.

„Apărarea comună a tuturor avocaţilor s-a axat pe faptul că inculpaţii nu reprezintă pericol social pentru ordinea publică şi nu există nicio probă la dosar cu acest sens. Cu toate acestea, la recursurile de săptămâna trecută nu a fost luat considerare niciun motiv al apărării“, ne-a spus şi avocatul Ionel Andrişan care apără şase poliţişti de frontieră.

Citiţi şi: 59 de poliţişti de frontieră şi vameşi au fost arestaţi. Banii din şpagă se colectau, se adunau şi se numărau ordonat.

Suceava: Şpaga de la Vama Siret ajungea în buzunarele a o treime din poliţişti. În 6 ore se strângeau şi 25.000 de lei.

Suceava: 77 de vameşi şi poliţişti din Vama Siret reţinuţi pentru trafic de ţigări (UPDATE. FOTO)

Dacă marţi şi miercuri, la 29 dintre cei 59 de acuzaţi le-au fost respinse recursurile de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astăzi şi mâine se vor judeca şi recursurile celorlalţi 30. Cu toate că aceasta ar fi o ultimă şansă de a fi cercetaţi în stare de libertate, avocaţii aproape ştiu că răspunsul va fi tot negativ, iar arestarea preventivă s-ar putea prelungi şi la câteva luni bune. 

„Până se va face rechizitoriul, cu siguranţă că procurorii vor face tot posibilul să prelungească termenul de arestare la măcar două luni“, a mai spus avocatul Leonte Ionuţ Bujdei. Surse juridice consideră că poliţiştii ar putea sta după gratii chiar şi patru luni, iar judecarea să dureze ani de zile din cauza volumului uriaş de probe.

Discriminare între PTF-uri?

Avocaţii poliţiştilor de frontieră de la Siret, dar şi sucevenii susţin că nu s-a procedat corect în întreaga anchetă a DNA. „Interesant este că din restul percheziţiilor la vămile din ţară unde au fost reţinute aproximativ 100, au fost arestaţi mai puţin de jumătate. La noi au fost arestaţi aproape toţi cei care au fost reţinuţi“, ne-a mai spus Lente Ionuţ Bujdei.

Potrivit surselor din cadrul familiilor poliţiştilor arestaţi, aceştia au fost lăsaţi fără nimic în urma percheziţiilor, luându-se fiecare bănuţ cu toate că aveau dovezi legale de provenienţa lor. Cei doi avocaţi suceveni care îi apără pe cei 10 poliţişti de frontieră explică situaţia precară a acestora şi a familiilor.

„O parte dintre cei care au fost arestaţi nu au nici măcar o locuinţă a lor. Au ajuns dintr-o greşeală acolo“, susţine avocatul Leonte Ionuţ Bujdei. Potrivit surselor, în prezent, acuzaţii au fost grupaţi între ei în celulele IPJ Bucureşti, având voie o dată pe săptămână să fie vizitaţi de familie şi o dată de avocat.

Mai citiţi şi: Suceava: Fiul viceprimarului din Rădăuţi, complice în reţeaua poliţiştilor de la Siret

Suceava: Percheziţii la contrabandiştii din Vicov (UPDATE şi FOTO)

Viloaiele şpăgarilor de la Vama Siret (FOTO)

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite