Suceava: Meserii practicate la -17 grade Celsius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii înfruntă zilnic frigul şi nămeţii. În fiecare an, caută soluţii pentru a face faţă condiţiilor de iarnă.

Temperaturile scăzute de afară fac ca meseriile de poştaş, poliţist local sau vânzător ambulant să fie tot mai greu de practicat. Cei care au astfel de posturi încearcă să facă faţă frigului cu ceaiuri calde sau cu haine groase. Cătălin Neculai Iliuţă este poştaş la Oficiul Numărul 1 din Suceava. Omul practică această meserie de patru ani şi o face cu plăcere. „Ieri dimineaţă, când am plecat la serviciu, termometrul arăta -17 grade Celsius. Este deja foarte frig“, spune bărbatul.

El trebuie să parcurgă zilnic pe jos între 5 şi 25 de kilometri şi să împartă peste 300 de scrisori. „Mă ocup de o parte din zona centrală a oraşului. În perioada asta, ca să nu ne fie frig, încercăm să mergem mai repede, mai bem o cafea caldă sau un ceai“, adaugă poştaşul.

Pericolul de pe alei
În multe dintre zonele unde poştaşul trebuie să ducă corespondenţa sunt puse interfoane. Aşa se face că suceveanul este nevoit să stea şi câte 10-15 minute în frig până cineva îi deschide uşa de la intrarea în bloc. Tot în această perioadă poştaşul se confruntă şi cu faptul că multe dintre străzi nu sunt deszăpezite. „Pe alei este gheaţă. La blocuri trebuie să ne ţinem de balustradă ca să nu ne rupem picioarele“, a mai spus el.

Cu normă întreagă la  -25 de grade Celsius
Şi poliţiştii locali  fac parte din categoria celor nevoiţi să lucreze în temperaturi scăzute. „Ne este foarte greu. Pentru că suntem foarte puţini angajaţi, facem patrulare şi noaptea, de la ora 22.00 până la ora 6.00 dimineaţa“, povesteşte un agent din cadrul Poliţiei Locale Suceava.

Oamenii care au grijă de liniştea publică spun că echipamentele speciale pentru iarnă nu sunt eficiente. Şi vânzătorii ambulanţi luptă zilnic cu gerul. „Lucrez de la ora 6.00 afară. Azi-dimineaţă erau -17 grade Celsius. Până la 8.00 mă încălzesc cum pot, beau un ceai fierbinte, dar după aceea e mai bine pentru că se deschid chioşcurile astea de lângă mine, şi intru acolo să mă încălzesc. Anul trecut am stat şi la -25 de grade Celsius“, spune Brânduşa Iacob, vânzătoare la un chioşc de ziare din Centru.

Măsuri pentru protecţia angajaţilor
Angajatorii sunt obligaţi de lege să distribuie între jumătate şi un litru de ceai fierbinte pentru fiecare angajat, să acorde pauze în spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător şi să asigure echipament individual de protecţie format din căciulă cu urechi, mănuşi de protecţie termoizolante, încălţăminte, pantoloni şi haină făcute din material termoizolant.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite