Suceava: Merele pentru elevi, scoase din meniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţi din educaţie cer cor şi lapte pentru preşcolarii din grădiniţele cu program prelungit
Reprezentanţi din educaţie cer cor şi lapte pentru preşcolarii din grădiniţele cu program prelungit

Cei peste 66.000 de copii care învaţă în clasele I-VIII nu vor mai primi fructe pe lângă laptele şi cornul „guvernamental“. Consilierii judeţeni suceveni au spus că n-au bani suficienţi pentru cumpărarea merelor. 

Programul guvernamental „Mărul în şcoală“ va rămâne doar pe hârtie în judeţul Suceava.  „Nu avem bani pentru mere. Elevii vor primi în continuare laptele şi cornul“, ne-a spus Vasile Ilie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava. Pentru a se  asigura fructe zilnic la copii, timp de 93 de zile, ar fi fost necesare aproximativ 1,8 milioane de lei.

„Cornul e fără gust“

În lipsa banilor, cei 32.392 de elevi din clasele I-IV şi cei 33.711 de elevi de gimnaziu  vor primi la şcoală doar cu corn şi lapte. „Eu m-aş bucura dacă ne-ar aduce mere pentru că laptele nu îl mai beau de când pe un coleg l-a durut burta la şcoală. De multe ori, cornul nu are niciun gust“, ne-a spus Teodora, elevă în clasa a V-a, la Şcoala Generală Nr. 1. 

Unii părinţi se bucură că micuţii nu vor primi mere la şcoală deoarece, spun ei, şi aşa cumpără zilnic fructe din piaţă. „Eu cred că orice sucevean are posibilitatea să-şi achiziţioneze ce mere doreşte şi la preţuri convenabile din piaţă. Nu trebuie să se cheltuie bani de la stat pe nişte biete mere“, a spus Carmen Plăcintă, contabilă.În plus, mai spun părinţii, există riscul ca cei mici să se aleagă cu tulburări intestinale dacă mănâncă mărul împreună cu iaurtul.

Temerea lor este confirmată şi de medici. „Dacă elevii beau laptele întâi şi apoi mănâncă mărul, există şanse să nu păţească nimic. Însă, dacă mănâncă mai întâi mărul şi apoi beau laptele, se pot produce tulburări digestive şi copiii vor face diaree“, a atenţionat doctorul Irina Badrajan de la Asociaţia Medicilor de Familie Suceava.

Reguli stricte de igienă

Până când Guvernul va pune în practică programul cu mere, reprezentanţii DSP Suceava susţin că fructul este bine venit în alimentaţia copilului deoarece, pe lângă laptele şi cornul care asigură proteine, mărul va aduce elevului şi un aport de vitamine. Numai că distribuitorii trebuie să respecte anumite reguli de igienă.

„Trebuie văzut dacă distribuitorul va asigura merele gata ambalate. Dacă nu, reprezentantul şcolii, care pune mâna pe ele şi le împarte, trebuie să aibă analizele medicale făcute la zi pentru a asigura securitatea alimentului“, a spus doctorul Ludovic Abiţei, directorul DSP Suceava.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite