Suceava: Măsuri ca la puşcărie la probele de la Bac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Testele încep pe 6 iunie, iar în judeţul Suceava au fost organizate 20 de centre în care 7.612 tineri vor încerca să ia note de trecere.

Examenul de Bacalaureat din acest an se anunţă unul dur, după cum susţin inspectorii şcolari, care au şi un motto pentru perioada respectivă: „Toleranţă zero pentru fraudă“. Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava a stabilit 20 de centre de examen în care vor fi distribuiţi 7.612 candidaţi.

Elevii prinşi copiind vor sta doi ani pe tuşă până vor repeta Bac-ul. „Candidaţii care încearcă să fraudeze sunt excluşi din examen şi pierd toate probele susţinute anterior şi nu mai au voie să dea Bacalaureatul timp de doi ani. E un risc cam mare pentru un tânăr“, a precizat Vasile Monacu, inspector general adjunct al IŞJ Suceava.

Telverde pentru sesizări şi reclamaţii
Şi profesorii riscă sancţiuni disciplinare sau penale, dacă favorizează fraudarea examenelor. În plus, aceştia vor da o declaraţie pe propria răspundere că nu au rude până la gradul IV printre elevii care susţin examenul.

Ca o noutate, Ministerul Educaţiei a invitat în acest an asociaţiile de părinţi să desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de maturitate. Aceştia trebuie să depună o cerere în acest sens la IŞJ până pe 1 iunie.

„Sper să pot copia“ 
„Va funcţiona şi un Tel Verde unde se vor putea înregistra plângeri, sesizări sau reclamaţii. Anul acesta, Suceava are cei mai mulţi candidaţi din ultimii ani, atât la Bacalaureat, cât şi la evaluarea naţională, cu circa 1.000 în plus faţă de ultimii ani“, a precizat Vasile Monacu.

Trei elevi, de la Liceul cu Program sportiv, Colegiul Silvic „Bucovina“ şi Colegiul „Alexandru cel Bun“, dau examene în sesiunea specială, perioada 21 mai-3 iunie, deoarece au fost calificaţi în etapele internaţionale ale compeţiilor şcolare. 

Chiar dacă s-au anunţat măsuri de securitate stricte, sunt elevi care se bazează pe fiţuici la examene. „Eu sper să pot copia, în special la limba română, pentru că altfel nu am şanse să iau examenul“, a spus Adina, elevă în clasa a XII-a.

Unde se ţine Bacalaureatul
În municipiul Suceava, liceenii vor fi examinaţi la Colegiile „Ştefan cel Mare“, „Petru Rareş“, „Spiru Haret“, „Samuil Isopescu“, „Petru Muşat“, „Dimitrie Cantemir“, Colegiile Tehnice „Al. I. Cuza“ şi cel de Industrie Alimentară şi Şcoala Creştină Filadelfia. Cel mai mare număr de candidaţi, şi anume 530, îl înregistrează Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“ şi Şcoala Creştină Filadelfia.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite