Suceava: Mai multe mămici, mai puţini bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea părinţilor se văd nevoişţi să se reîntoarcă la serviciu din cauza lipsei banilor şi a cheltuielilor mari cu nou născuţii.

Reducerea indemnizaţiei i-a prins pe picior greşti pe viitori părinţi suceveni. Din datele colectate de către lucrătorii Stării Civile din cadrul Primăriei municipiului Suceava, natalitatea este în creştere în primul semestru al acestui an. Conform aceleaşi surse s-ar părea că sucevencele au adus pe lume cu aproape 100 de bebeluşi mai mult în această perioadă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În primele patru luni ale anului s-au înregistrat 1.113 naşteri, faţă de 1.058 pentru aceleaşi luni ale anului 2009. Mămicile şi tăticii care au beneficiat de ajutorul statului sunt acum însă descurajaţi de măsurile guvernului de a reduce indemnizaţia şi alocaţia de stat pentru copii. „Voi fi nevoită să mă întorc la muncă pentru că nu pot trăi din 600 de lei pe lună. Eu primeam 85% din salariu şi nu aveam grija banilor.

Va rămâne bunica alături de copii şi sperăm să ne descurcăm”, a declarat Ramona Chiper, mămica lui Andrei Călin. Majoritatea oamenilor sunt împotriva măsurilor guvernului şi arată solidaritatea faţă de viitoarele mămici. „Doar pentru pamperşi cheltuii lunar 400-500 de lei şi apoi cum să trăieşti pe lângă cu 100 sau 200 de lei? Nu mai punem la socoteală mâncarea specială şi alte medicamente sau îngrijiri pentru cei mici”, a declarat Sorin, un cititor al ziarului. Acesta a continuat să pledeze pentru soarta mămicilor arătând nedreptatea faţă de ele mai ales pentru cele care au ctizat la asigurările de stat, uneori cu o contribuţie sustanţială în speranţa că legea cu cei 85% din salar seva aplica. 

Din aceleaşi date preluate de la starea civilă se arartă că sucevenii s-au înghesuit şi la căsătorii, în primele patru luni ale lui 2010, 143 de cupluri au spus „Da” în faţa ofţerului de stare civilă, pe când în 2009, în aceeaşi perioadă doar 130 au hotărât să-şi unească destinele.

Elena, bunica lui Andrei Călin
„Atât mie cât şi fiicei mele ne vor scădea veniturile, viaţa familiei va fi dată peste cap”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite