Suceava: Lupta pentru pământ se mută la instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Hănţeşti adună actele pe care le vor prezenta magistraţilor
Sătenii din Hănţeşti adună actele pe care le vor prezenta magistraţilor

Localnicii s-au sfătuit cu un avocat şi sunt siguri că vor avea câştig de cauză în faţa firmei care a cumpărat pământul de la al doilea rând de proprietari.

Cei aproximativ 300 de săteni din localitatea Hănţeşti, care s-au trezit peste noapte că nu mai sunt proprietari pe terenul pentru care aveau titluri de aproape 20 de ani se pregătesc să ajungă la Judecătoria din Dorohoi. „Din cauză că nu pot să meargă toţi cei aproape 300 de oameni, am ales patru-cinci reprezentanţi. Vom cere instanţei anularea titlurilor emise în 2001 de Comisia de Fond Funciar Botoşani“, a explicat Filaret Galan, primarul comunei Hănţeşti.

Sătenii ameninţă că ajung şi la CEDO

Localnicii sunt hotărâţi să meargă până în pânzele albe pentru a-şi păstra moştenirea. „Vom cere o ordonanţă prezidenţială pentru ca firma să nu mai lucreze pământul până la soluţionarea litigiului. Ne-am gândit şi la posibilitatea ca ADS să îi dea acestei societăţi care a cumpărat terenul oamenilor, o altă suprafaţă, mai aproape de Dorneşti unde mai are pământ, însă e dificil deoarece trebuie trecut terenul din domeniul public în domeniul privat“, a mai zis primarul. 

„Titlurile emise la Botoşani sunt legale“

„Eu am 3 hectare cumpărate şi 25 de ari moşteniţi din străbuni acolo. Eu am arat pământul şi o să îl lucrez în continuare. Nu renunţ nici cu preţul vieţii“, ne-a spus Gheorghe Apăvăloaie, unul dintre reclamanţi. Localnicii susţin că vor ajunge la CEDO dacă nu se va face dreptate.
Reprezentanţii Prefecturii Botoşani afirmă că titlurile emise de ei sunt legale.

„Instanţa va fi cea care va hotărî cine va rămâne cu terenul. Noi vom merge şi vom demonstra că titlurile eliberate de noi sunt legale. Cei de la Suceava au eliberat titluri fără să ne informeze. Proprietarii care i-au vândut firmei aveau titluri legale. Acum ori li se dă proprietarilor din Hănţeşti teren în altă parte, ori firmei“, ne-a explicat Radu Doruleţ, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Botoşani.

„Oamenii trebuie să înţeleagă că acest teren aparţine acum firmei Agraria Nord care l-a cumpărat legal“, a zis Emilia Scripciuc, administrator Agraria Nord.


Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite