Suceava: Locuri mai puţine în spitalele sucevene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În unele instituţii vor fi tăiate mai mult de 10% din locurile destinate sucevenilor care prezintă diverse afecţiuni.

Primăriile din judeţ vor prelua de la Ministerul Sănătăţii, începând cu 1 iulie, zece spitale. Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a primit de la nivel central noua structură a unităţilor medicale. Astfel, la nivelul judeţului vor dispărea 282 de paturi, respectiv 8,9% din numărul total de locuri.

Potrivit reprezentanţilor DSP, au fost făcute reduceri la secţiile cu indicatori de performanţă mai mici faţă de media pe ţară. Astfel, în judeţ vor fi tăiate paturi de la Psihiatrie, Obstetrică-Ginecologie şi Boli Infecţioase. Cele mai mari modificări sunt înregistrate la Spitalul Municipal Rădăuţi.

„Nu le pasă deloc de viaţa noastră“

Unitatea are 520 de paturi şi va pierde 60. Cea mai mare problemă este înregistrată la Secţia de Boli Infecţioase, cu un regim special, pacienţii neputând fi mutaţi în alte saloane.

Aceasta deserveşte mai multe localităţi din jurul oraşului, cu toate acestea va rămâne cu 20 de paturi din cele 30. Practic, în cazul unor epidemii spaţiul ar fi insuficient. „O să ajungem să nu ne mai primească în spital. Dacă vine iar o gripă, cum a fost asta porcină, şi se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni, unde o să ne ţină? Nu le pasă deloc de viaţa noastră“, a spus revoltată Viorica Lungoci, pensionară.

Şi conducerea DSP Suceava susţine că situaţia Spitalului de la Rădăuţi este una specială. „Acolo este o populaţie densă, răspândită pe o zonă întinsă, iar problemele sunt multe. Nu trebuie să gândim contabiliceşte, criteriile trebuie să fie altele. Ministerul Sănătăţii a considerat că această cifră este cea optimă pentru funcţionarea spitalelor din judeţ, dar dacă acestea îşi vor îmbunătăţi indicatorii vor putea cere mărirea numărului de paturi“, a explicat Alexandru Lăzăreanu, directorul DSP Suceava.

Angajaţii se tem de aceste măsuri

Şeful Direcţiei a explicat că reducerea numărului de paturi nu va determina şi disponibilizări în aceste unităţi medicale deoarece există deja un deficit de personal. Cu toate acestea, reprezentanţii spitalelor fac liste cu cei care ar trebui să plece.

„Această descentralizare atrage după sine şi o reducere a personalului spitalului, care este calculat la numărul de paturi. Medici sunt prea puţini, dar aproximativ 12 angajaţi din personalul mediu vor trebui cu siguranţă să plece. Vor fi cei care au vârsta aproape de pensionare“, a declarat Doru Iliescu, directorul medical al Spitalului Rădăuţi.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite