Suceava: Lipsa clienţilor ţine taxiurile pe dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Taximetriştii aşteaptă la marginea şoselei şi câteva ore până să plece într-o cursă
Taximetriştii aşteaptă la marginea şoselei şi câteva ore până să plece într-o cursă

Sucevenii preferă să meargă cu mijloacele de transport în comun

Şoferii de pe maşinile de taxi spun că, în comparaţie cu anul trecut, numărul clienţilor a scăzut cu 50-60%. Oamenii susţin că abia îşi scot banii să trăiască de la o lună la alta. „Ne târâim cum putem. Nu se poate trăi doar din taximetrie în zilele noastre. Stau şi câte două trei ore până vine un client“, a spus Ilie Ostapciuc. 


Taximetriştii duc dorul vremurilor când aveau comenzi pe distanţe mari. Acum majoritatea celor care se urcă în maşinile lor  merg doar pe distanţe foarte mici. „Anul trecut mergeam şi 200 de kilometri pe zi. Acum, dacă ajung la o sută e bine. Clienţii merg pe distanţe mici, pe care încasăm 4-5 lei“, a adăugat Ostapciuc.


Tarife prea mari


Şoferii spun că în staţii primesc foarte puţine comenzi şi de aceea aşteaptă clienţii în faţa marilor magazine. De asemenea, aceştia apelează şi la cunoştinţe, care le mai aduc clienţi. „E ca la pescuit, mai mult ne bazăm pe comenzile la portieră. Dacă ai noroc, ai clienţi“, a spus Costel Sorohan, şofer.Taximetriştii recunosc că oamenii evită să se urce în maşinile de taxi din cauza costurilor prea ridicate. „Se vede că lumea nu are bani, mulţi întreabă dinainte cât costă până la o anumită destinaţie. Se uită dacă au bani şi după aia urcă în maşină“, a spus Ion Todosie, taximetrist.


Cei care mai apelează la serviciile taximetriştilor sunt oameni care au foarte multe bagaje şi nu pot urca cu ele în mijloacele de transport în comun.


„Merg cu taxi doar în cazuri excepţionale“     


Taximetriştii care fac doar această meserie spun că sunt ajutaţi de membrii familiei să poată supravieţui. „Am noroc că lucrează soţia în străinătate şi-mi trimite ea bani. Trebuie să lucrez şi eu undeva ca să am seara din ce cumpăra o pâine. Nici uzura maşinii nu o scot“, a mai completat Todosie. 


Sucevenii spun că preferă mijloacele de transport în comun pentru că preţul practicat de taximetrişti, de 1,8 lei pe kilometru, este destul de mare. „Merg cu autobuzul, cu taxiul doar în cazuri excepţionale. Cred că tarifele practicate sunt mari“,  a spus suceveanca Iuliana Petreanu, asistent medical.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite