Suceava: Lipsa banilor amână cu 2 ani noul campus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul prea mare de cereri de cazare îi obligă pe şefii Universităţii „Stefan cel Mare“ să construiască mai multe cămine studenţeşti.

Construcţia noului campus universitar din Suceava a fost amânată cu cel puţin doi ani. Dacă reprezentanţii rectoratului anunţau în urmă cu doi ani că în 2010 lucrărilor vor fi deja începute, acum lipsa banilor îşi spune cuvântul. „Din păcate, din cauza lipsei de fonduri nu putem porni studiul de fezabilitate, deşi cel de prefezabilitate a fost terminat la sfârşitul anului 2008“, ne-a declarat rectorul Adrian Graur.

Potrivit proiectului, în localitatea Moara urmau să fie construite o casă de cultură a studenţilor, sală polivalentă cu 4.500 de locuri, un bazin de înot olimpic, spaţii de învăţământ pentru facultăţile de Silvicultură, Educaţie Fizică şi Sport, dar şi terenuri de sport şi un lac nautic.

De asemenea, noul campus urma să aibă parc dendrologic, gradină botanică, complex de sere, centre de cercetare în nanotehnologii şi biotehnologii, bibliotecă, cinci cămine studenţeşti cu 1.500 de locuri şi un restaurant studenţesc.
„Dacă vom reuşi să strângem 30-40 milioane de euro s-ar putea face infrastructura ca să ridicăm cămine pentru studenţi. Cererea de cazare este foarte mare şi nu o putem acoperi cu locurile disponibile acum“, a mai spus rectorul.

Au primit 30 de hectare de teren

Acesta a mai explicat că numărul de solicitări va fi şi mai mare odată cu extinderea numărului de programe de studii doctorale şi a celor postdoctorale, pentru care studenţii trebuie să fie prezenţi în universitate, iar instituţia trebuie să asigure loc de cazare.

În 2007, Universitatea „Ştefan cel Mare“ a primit prin hotărâre de Guvern 30 de hectare de teren, la o distanţă de trei kilometri de actualul campus, la intrarea în localitatea Moara. Construcţiile urmau să se extindă pe şase hectare. „Sunt mulţi studenţi care rămân fără camere. Eu am dat astăzi ultima restanţă şi plec la părinţi“, ne-a spus Iulian Basaliga, student la Facultatea de Calculatoare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite