Suceava: Lacăt pe Spitalul Solca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei aproape 2.700 de locuitori ai oraşului Solca trebuie să străbată, începând de astăzi, aproximativ 30 de kilometri până la cel mai apropiat spital din Rădăuţi. Ministerul Sănătăţii a transmis azi Hotărârea de Guvern prin care Spitalul Solca a fost desfiinţat.

Situaţie dramatică la Solca în aceste zile. Ministerul Sănătăţii a trimis azi conducerii Spitalului Solca Hotărârea de Guvern prin care acesta nu mai este în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.

"În prezent Spitalul Solca nu mai există. Am făcut toate externările. Este o situaţie dramatică. Oamenii plâng, nu ştiu ce se va întâmpla", ne-a spus doctorul Adrian Radu Ignat, managerul spitalului. 24 de oameni care nu au unde să locuiască vor fi scoşi în stradă când se va pune lacătul pe spital.

"E o adevărată dramă socială. Eu am făcut o organigramă în cazul în care CL va da o hotărâre şi se va transforma spitalul în azil de bătrâni, însă totul depinde de ei", a mai spus Adrian Radu Ignat, medic în acest spital de aproximativ 25 de ani.

Singura variantă ca cei 67 de angajaţi să nu rămână fără un loc de muncă era ca spitalul să fie transformat în azil de bătrâni, însă nici în situaţia aceasta personalul TESA şi cel necalificat nu ar fi avut vreo şansă. Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei oferă finanţare pentru o perioadă de 33 de luni prin Programul „Dezvoltarea reţelei naţionale de cămine pentru persoanele vârstnice”, însă primăria susţine că nu are bani pentru reamenajarea spitalului care ar trebui să vină de la bugetul local.

"Primăria Solca nu poate suporta în prezent cheltuielile eligibile. Spitalul are două nivele şi nu are băi, decât nişte wc-uri. Pentru transformarea lui în azil de bătrâni trebuie reabilitată toată clădirea şi recompartimentată. Saloanele acum sunt de 16 paturi, pe când un azil trebuie să aibă camere de unu, două paturi şi condiţii pentru a putea fi acreditat", ne-a spus Valeruţ Tăranu Hofnar, primarul Solca.  Acesta a mai explicat că primăria face eforturi mari de a economisi puţinii bani pe care îi are.

"Închidem iluminatul stradal pe timp de noapte, avem şi aşa datorii. Nu e rea voinţă, nu avem de unde. Dacă am primi bani de oriunde pentru această reabilitare a spitalului dăm HCL şi acum şi înfiinţăm azilul. Ne pare rău că s-a desfiinţat spitalul pentru că aşa cum era oamenii aveau unde să vină în caz de boală. De acum o să moară cu zile acasă până să ajungă la Rădăuţi, pentru că lumea nu are bani", ne-a mai spus primarul Solca.

Potrivit MS, în situaţia în care spitalul nu va fi transformat în azil, personalul medico-sanitar va trebui transferat la alte spitale din judeţ, însă acesta reprezintă mai puţin de jumătate din tot personalul spitalului, ceea ce înseamnă că restul vor rămâne fără loc de muncă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite