Suceava: Jumătate dintre absolvenţii USV profesează meseria învăţată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

5.396 persoane au participat la studiul privind traseul profesional al foştilor studenţi ai universităţii sucevene.În ultimii ani a scăzut procentul celor angajaţi cu carte de muncă pe perioadă nedeterminată, de la 73% la 56%, iar numărul celor fără loc de muncă sau şomaj s-a dublat.

Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava (USV) a urmărit timp de trei ani de zile traseul profesional al absolvenţilor, realizând un studiu cu privire la statutul acestora şi categoriile profesionale din care fac parte. Au participat 5.396 absolvenţi care şi-au ridicat diplomele de studii în perioada ianuarie 2008-decembrie 2010. Aceştia au completat un chestionar cu întrebări despre etapele prin care au trecut după absolvirea facultăţii şi până la angajare.

Concluziile au fost prezentate de conducerea USV sub forma unui raport care arată că în perioada analizată a scăzut numărul absolvenţilor angajaţi cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, de la 73% la 56%, iar cel al absolvenţilor care nu şi-au găsit un loc de muncă şi nici nu au beneficiat de indemnizaţie de şomaj aproape s-a dublat.
„Constatăm o scădere a numărului absolvenţilor angajaţi cu carte de muncă pe perioadă nedeterminată. De asemenea, se observă o creştere a numărului celor cu statut incert, nici şomer, nici angajat, de la 13% la 24%“, a precizat Adrian Graur, rectorul USV Suceava.  

În ceea ce priveşte profesiile îmbrăţişate de absolvenţii USV, s-a înjumătăţit numărul economiştilor, iar cel al funcţionarilor a scăzut cu o treime, pe când institutori sunt de două ori mai mulţi.
Avem o dinamică scăzătoare la statutul de funcţionar, de la 15% la 5%, probabil şi din cauza modificării legislaţiei, care a redus importanţa poziţiei funcţionarului în societate. Avem o creştere a institutorilor, de la 5% la 13%, profesiile de economist cad, iar cele neconcordante cresc, de la 2% la 5%“, a adăugat rectorul Adrian Graur, specificând că peste 50% dintre absolvenţii universităţii lucrează în domeniile în care s-au pregătit. 

USV are încheiate contracte cu angajatori din Suceava şi judeţele învecinate în baza cărora studenţii fac stagiile de practică în cadrul firmelor specializate. În unele cazuri studenţii au avut contract de muncă pe perioadă determinată şi au fost remuneraţi pentru activitatea lor, iar o parte dintre ei au fost angajaţi după absolvirea studiilor.
În momentul de faţă avem contacte cu 15 societăţi din judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi şi din municipiul Paşcani. Studenţii noştri vor face practică, astfel că se vor adapta mai uşor la viaţa activă. Ei sunt cunoscuţi în întreprinderea respectivă şi vor putea reveni de îndată ce o poziţie este liberă“, a conchis Adrian Graur.

Citiţi şi: 2.000 de şomeri angajaţi prin AJOFM Suceava

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite