Suceava: Îşi încearcă norocul la Bac-ul de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 1.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a din judeţ s-au înscris la a doua sesiune a examenului de maturitate. Tinerii dau astăzi examen oral la limba română, iar probele scrise vor începe pe 30 august. Bac-ul se va încheia pe data de 5 septembrie, când vor fi afişate şi rezultatele.

Cei peste 1.000 de absolvenţi de liceu care nu au reuşit să obţină o notă de trecere la prima sesiune a Bacalaureatului speră să reuşească acum.
Aceştia se roagă ca profesorii evaluatori şi cei care supraveghează să fie mai îngăduitori şi mai blânzi ca data trecută.

„Sper ca atunci când ne văd că mai vorbim între noi să ne lase, ne mai ajutăm şi noi. Data trecută nu puteai ridica privirea din foaie, mi-a înţepenit gâtul. Am căzut la matematică, a fost foarte greu. Un coleg de clasă mi-a trimis ciorna lui, dar n-a mai ajuns la mine, colegul din spate s-a folosit de ea şi apoi a dus-o pe catedră. Nu a fost cinstit“, a spus Marian Ciornei, absolvent de clasa a VIII-a, înainte de examen.

Trei centre de examinare

Probele se vor susţine în judeţ în trei centre de examinare. La Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret“ din Suceava, unde se vor prezenta, printre alţii, absolvenţii Colegiului de Informatică „Ştefan cel Mare“, ai liceelor „Al. I. Cuza“ şi  „Mihai Eminescu“ şi ai Colegiului Agricol din Fălticeni.
Al doilea centru de examen este Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir“ din Suceava, unde vor fi examinaţi candidaţii înscrişi la 20 de unităţi de învăţământ. La al treilea centru, Colegiul Tehnic „Samuil Isopescu“, vor da examen absolvenţii din 14 licee.

„Cine nu a învăţat nu merge mai departe“

Profesorii spun că supravegherea va fi la fel de severă ca în prima sesiune şi că notele vor fi puse pe merit. „În ceea ce priveşte examinarea nu va fi nicio diferenţă. Cine nu a învăţat nu merge mai departe. De data asta, la supraveghere nu vor mai veni profesori de la sate sau pensionari, ci vor fi dascăli din municipiu“, spune Florentina Cezar, profesoară.

Absolvenţii ştiu că aceasta este ultima lor şansă de a se mai înscrie la facultate. „Dacă pic iar, pierd un an şi ce fac în timpul ăsta? Eu vreau să dau la Mecanică, la ce-mi trebuie mie româna, că la română am picat cu 4,50“, spune Andrei Cozubaş. Pe 24 şi 25 august urmează evaluarea la o limbă străină.

În următoarele două zile candidaţii vor susţine examen la informatică, iar de pe 30 încep probele scrise.La prima sesiune de Bacalaureat au promovat 88,94% din candidaţii suceveni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite