Suceava: Îşi creşte copilul cu aurul de la turci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Claudia face contrabandă de dragul copilului
Claudia face contrabandă de dragul copilului

De la începutul anului, la vamă la Giurgiu au fost prinşi numai doi români cu bijuterii aduse din Turcia.

Claudia T., de 23 de ani, din Suceava aduce în ţară aur turcesc şi spune că doar din această „afacere“ a reuşit să-şi ridice o casă şi să-şi crească  fetiţa de trei ani.


„De multe ori am rămas cu aurul deoarece nu aveam clienţi.  Acum aduc cataloage de la magazinele de acolo şi fac comenzi doar cu banii în avans. Dar câştig şi mai bine din aurul vechi. Îl cumpăr din ţară şi îl vând la turci. Ei dau mult mai mult decât orice amanet de la noi“, spune Claudia T. Tânăra ia aurul vechi cu 35 de lei gramul şi îl dă la turci cu 58 de lei, dacă e de 14 karate, şi 67 de lei, dacă este de 18 karate.


100 de lei un gram de aur de la turci


În Istanbul, un gram de aur costă 26 de dolari, adică 80 de lei, iar Claudia îl vinde în ţară cu 100 de lei. Sucevenii preferă să cumpere bijuterii de la ea deoarece le dă în rate, iar gramul este cu 10 lei mai ieftin decât în magazine. În lunile bune, femeia şi şoţul său trec prin vamă şi câte 500 de grame de aur şi câştigă 10.000 de lei. „Soţul meu lucrează ca ghid pe un autocar la o firmă de turism şi când aduce bijuterii vorbeşte cu pasagerii şi unii le poartă să pară că sunt ale lor, alţii le ascund sub haine. După ce intră în ţară le dă câte un bacşiş“, mai povesteşte femeia. Claudia spune  că şi vameşii sunt „prietenii“ lor, contra cost însă. „Mai iau câte o pereche de cercei pentru soţiile lor. Nu sunt răi vameşii de la Giurgiu, doar că trebuie să dai când ştii că ai la tine, altfel găsesc ei şi se supără că ai vrut să-i prosteşti“, adaugă suceveanca.


Vameşii îşi opresc „tributul“ de fiecare dată


Şefii Vămii Giurgiu susţin că nu ştiu nimic despre angajaţi corupţi şi spun că, de la începutul anului, au prins două persoane care făceau contrabandă cu aur.


„În luna martie am confiscat 256 de bijuterii din aur, care cântăreau 505 grame, iar în luna iunie am confiscat 1.128 de bijuterii de argint, în total 3.630 de grame. Amenzile au fost cuprinse între 3.000 şi 6.000 de lei“, a declarat Mihai Moscu, director adjunct la Vama Giurgiu.


Poliţiştii nu au amendat însă pe nimeni pentru vânzarea ilicită de aur. „Contrabanda cu ţigări şi alcool intră în categoria produselor cu accize, aurul intră la caracter specific, iar amenda diferă. Până acum nu am prins persoane care să comercializeze ilegal aur“, a explicat Alin Botezat, purtător de cuvânt al Poliţiei Suceava.

________________

Îşi cumpără rochii din Istanbul
Zilnic, din Suceava, patru autocare de la firme de turism diferite pleacă spre Turcia. În medie, 12 suceveni  merg peste hotare pentru a cumpăra produse mai ieftine, de la îmbrăcăminte până la produse menajere. Deoarece preţurile sunt şi de cinci ori mai mici ca în ţară, tinerii preferă să-şi cumpere ţinutele pentru nuntă din Bazarul din Istanbul. „Drumul ne-a costat 600 de lei, rochia 120 de dolari, iar costumul 80. În total am cheltuit 1.200 de lei. În ţară doar rochia costă peste 2.000 de lei“, spune Ioana Vintilă, proaspătă mireasă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite