Suceava: Îşi află ursitul cu flori de sânziene sub pernă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sucevencele au respectat tradiţiile zilei de 24 iunie. Tot astăzi, pelerinii s-au adunat la racla Sfântului Ioan cel Nou. Cu ocazia sărbătorii, în oraş au loc spectacole şi un târg organizat special pentru a duce mai departe tradiţia florilor de sânziene.

Camelia Paharnicu a învăţat de la mama ei cum să afle care îi este ursitul. „Mi-am pus sub pernă flori şi anul trecut şi l-am visat pe prietenul meu. Nu ştiu dacă este o întâmplare sau nu, dar mie mi s-au adeverit visele astea“, a afirmat tânăra. Sucevencele care culeg sânziene de pe câmp şi le pun sub pernă în noaptea Sfântului Ioan cel Nou îşi pot vedea  în vis alesul. „Florile se culeg seara, înainte de culcare, se pun sub pernă, se face semnul Sfintei Cruci şi se spune: «pe cine voi visa, cu acela mă voi mărita». Trebuie culese însă florile care cresc lângă un izvor ori cele de pe malul unei ape“, a explicat Adriana Irimia, o tânără care a învăţat ritualul de la bunica sa.


Ritualuri de Sânziene


O altă tradiţie spune că fecioarele care culeg în pumni roua de pe florile de sânziene a două zi dimineaţă şi se spală pe faţă au noroc, se fac mai frumoase şi mai îndrăgite. Tinerele culeg florile pentru a le pune în vază, iar femeile mai în vârstă le folosesc ca leacuri. „Ceaiul de sânziene este bun la boli, dar florile trebuie puse în cantităţi mici şi făcute doar infuzie, deoarece sunt foarte puternice. Sunt bune pentru ficat, bilă şi piatră la rinichi“, a spus suceveanca Anica Veleşcu. Tot de Sânziene se sărbătoreşte şi protectorul Sucevei, Sfântul Ioan cel Nou.


Sute de credincioşi au trecut în pelerinaj pe la moaştele depuse la mănăstirea cu hramul sfântului. Osemintele au fost aduse la Suceava din Ucraina, de la Cetatea Albă, pe 24 iunie în 1415. Preoţii spun că Sfântul s-a născut şi a crescut în zona Bucovinei. A fost ucis în 1330 de tătari deoarece nu a vrut să renunţe la credinţă.


Se povesteşte că în momentul în care a fost omorât, deasupra trupului rău s-a aprins o flacără. „Osemintele lui au stat în Biserica Ortodoxă din Cetatea Albă mai bine de 70 de ani, timp în care li s-a dus vestea că vindecă bolnavi şi alină dureri“, a spus preotul Iacob Ovidiu.

Racla purtată pe umeri alungă seceta


Racla Sfântului Ioan cel Nou este scoasă din biserică nu doar de Sânziene, ci şi atunci când se doreşte alungarea secetei. „În anii din urmă pe această vreme era cald, iar după scoaterea moaştelor din biserică ploua întotdeauna. Acum lucrurile s-au întors şi ne rugăm la sfânt să oprească ploaia care nu mai este o binefacere“, a spus preotul Iacob Ovidiu. Tradiţia spune că cei care pe 24 iunie lucrează câmpul vor fi pedepsiţi cu boli, iar culturile vor fi nimicite de grindină.

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite