Suceava: Înfruntă criza cu afaceri de varză murată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din Milişăuţi sunt cei mai mari cultivatori de această legumă din ţară. Cu banii scoşi din cultivarea verzei, localnicii şi-au construit case şi şi-au ţinut copiii la şcoală.

 Milişăuţiul a ajuns cunoscut în toată ţara prin varza murată de aici, care are un gust aparte. Aproape că nu există gospodărie care, în faţa porţii, să nu aibă mormane de varză proaspătă sau butoaie imense cu varză murată scoase la vânzare. Locuitorii din zonă spun că secretul murăturilor stă în apa de izvor, în care sunt puse căpăţânile la murat, şi în saramura specială, care este luată direct de la salină şi care nu are iod în compoziţie.


Butoaie de 2-4 tone


Importante sunt şi butoaiele, cu o capacitate de două-patru tone, confecţionate doar din brad sau din stejar.  „Din totdeauna am făcut treaba asta. De la 16 ani cultiv şi vând varză. Şi mama şi bunica au făcut la fel. Acum o învăţ şi eu, la rândul meu, pe fiica mea această meserie. Este foarte greu, dar din asta trăim“, ne-a declarat Lucia Pascariu, agricultoare.


Specific zonei este că semănarea verzei se face după reţete străvechi. Mai exact, se pun în pământ seminţe de soiuri vechi, de calitate superioară, care nu se regăsesc în magazinele de profil. De asemenea, când vine vorba de murat, se pun în practică reţete care se moştenesc  de la o generaţie la alta.
Oamenii pun varza la păstrare în butoaie mai mici, pe care apoi le depozitează în iazuri sau în pământ pentru a se menţine tare. Pentru că varza de Milişăuţi are un gust deosebit, localnicii şi-au găsit clienţi printre patronii de restaurante din întreaga ţară. Varza de aici se serveşte, de exemplu, în restaurantele de pe malul mării.


Varza pleacă la Constanţa


„De şapte ani ducem varză murată la Constanţa. Comenzile sunt de aproximativ 20 de tone pe an. Avem contracte şi cu restaurante din oraşul Suceava. Am moştenit această meserie de la bunici şi o ducem mai departe. Secretul murăturilor de la noi constă în folosirea sării neiodate“
, ne-a spus Viorel Prisăcariu, cultivator de varză.


Cumpărătorii pot alege de la cultivatorii din Milişăuţi două sortimente de varză: cea cu frunză subţire, folosită pentru sarmale, sau cu frunză groasă, pentru salate sau mâncăruri. Varza verde se vinde cu preţuri cuprinse între 70 de bani şi 1 leu kilogramul, iar varza murată cu 2 lei kilogramul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite