Suceava: În Vama, turiştii învaţă să facă poale-n brâu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turiştii sunt plimbaţi cu trăsura trasă de cai de munte
Turiştii sunt plimbaţi cu trăsura trasă de cai de munte

Ateliere de încondeiere a ouălor, plimbări în pădure cu cai de munte sau cu sania, lecţii de gătit şi partide de vânătoare, toate se pot organiza la solicitarea doritorilor.


Iubitorii de tradiţii şi obiceiuri pot opta pentru un weekend petrecut într-una din pensiunile din localitatea suceveană Vama. Aici vor avea de ales între zeci de activităţi recreative şi, în acelaşi timp, incitante. Proprietarii pensiunilor organizează, la cerere, lecţii de gătit, excursii la mănăstiri şi alte obiective turistice, drumeţii montane, plimbări cu mocăniţa, program folcloric, concerte cor de cameră şi contacte cu meşteşuguri şi tradiţii străvechi. De asemenea, turiştii pot alege să schieze, să pescuiască, să facă rafting sau să participe la partide de vânătoare.

Delegaţia suceveană va prezenta oferta turistică a judeţului. Foto arhivă


La noi, turiştii se pot da cu sania pe pârtia din curte, se pot plimba cu căruţa trasă de cai de munte sau îi ducem la plimbare în pădure. Organizăm seri bucovinene, plimbări cu mocăniţa şi chiar şedinţe demonstrative de încondeiere a ouălor”, ne-a spus Lucreţia Lucuţari, proprietara unei pensiuni din Vama. Ea a specificat că activităţile pe care le organizează variază în funcţie de solicitările clienţilor şi că, în cazul în care sunt doritori, pot chiar să cumpere un porc pe care să-l taie după datina străbună şi să facă bucate tradiţionale, cum ar fi cârnaţi şi chişcă.

Tot pentru divertisment, dar nu numai, turiştii pot învăţa să gătească poale-n brâu, adică plăcinte cu brânză, după reţeta secretă a gospodinelor din Vama. ”Turiştii plătesc numai pentru ceea ce mănâncă, iar pentru activităţile organizate, cum ar fi şedinţele de încondeiere se percep sume modice, să zicem 50 de lei pentru tot grupul participant”, a specificat Lucreţia Lucuţari.
 
Mâncăruri tradiţionale după reţete secrete

Fiecare proprietar de pensiune îşi alege cu mare atenţie meniul, pentru că turiştii vor să guste bucate tradiţionale, specifice zonei. Astfel, unii se axează pe mâncăruri din peşte, alţii pe bucate din carne de porc sau vită. Oricare ar fi specificul lor, reţetele după care prepară mâncarea sunt secrete, mai ales în cazul gustărilor care se bucură de succes printre turişti.

Bucate tradiţionale din ciuperci

Spre exemplu, pensiunea Lucreţiei Lucuţari este recunoscută pentru preparatele gastronomice tradiţionale bucovinene din ciuperci. Persoanele găzduite de aceasta pot savura un borş de hribi cu arome ca la bunica, hribi cu smântână, zacuscă "a la Lucreţia", dar şi dar şi lapte acru, plăcinte la cuptor cu urdă şi mărar, păstrăvi în sos de smântână sau pe pat auriu de ou, fructe proaspete de pădure şi multe altele.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite