Suceava: Hora Bucovinei cu ciobani şi stâne

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestarea organizată în oraşul Frasin a ajuns la a III-a ediţie. Programul cuprinde tradiţii şi obiceiuri specifice stânei turistice din zona noastră.

Organizatorii vor amplasa cinci stâne unde vor avea loc expoziţii gastronomice, demonstraţii legate de muncile specifice de la o stână, parada bacilor, dar şi spectacole folclorice.
„Aşteptăm să participe duminică la Hora Bucovinei circa 20.000 de turişti. Vom deschide evenimentul cu întâlnirea din centrul oraşului, după care se pleacă în tabere“, a precizat Marinel Bălan, primarul din Frasin.


Înaintea deschiderii oficiale a evenimentului va avea loc un simpozion despre turismul cultural din Bucovina şi multiculturalismul ca punct forte în dezvoltarea turismului modern.
Între orele 15.00-16.00, turiştii vor putea vedea care sunt obiceiurile la stână şi vor putea admira o paradă a bacilor. Costumele tradiţionale ale acestora contribuie la menţinerea identităţii culturale a comunităţilor locale pastorale bucovinene.


În paralel cu aceste evenimente va avea loc plecarea oilor pe munte şi o expoziţie gastronomică la care turiştii vor putea degusta specialităţi culinare ciobăneşti. Nu vor lipsi tradiţionalul bulz, caşul de oaie, batalul la proţap sau tocăniţa de miel. Turiştii vor avea parte şi de spectacole folclorice. Ansamblul „Ciprian Porumbescu“ va întreţine atmosfera cu dansuri bucovinene, iar câţiva artişti consacraţi vor cânta melodii populare specifice zonei.

Manifestarea se va încheia cu evoluţia artiştilor amatori, începând cu ora 17.30. Sucevenii participă la acest eveniment de dragul tradiţiei, dar şi pentru că apreciază caşul şi carnea de oaie. „Eu am mai fost în 2008 la Hora Bucovinei şi mi-a plăcut foarte mult cum au organizat evenimentul. Anul acesta merg să savurez bunătăţile din carne de oaie şi brânzeturile“, ne-a spus Adrian Macovei, şofer.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite