Suceava: Gonçalo Araujo - Portughezul ajuns elev de nota 10 (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit în Suceava în urmă cu patru ani, cu familia sa, a învăţat limba română cu un profesor particular, iar acum are 10 pe linie şi participă la olimpiade.

Elev în clasa a VIII-a, Gonçalo Araujo Regado a ajuns în câţiva ani mândria Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava şi un exemplu de urmat pentru colegii săi. Cel puţin aşa îl prezintă Dan Popescu, directorul colegiului, care încearcă să-i motiveze pe ceilalţi elevi ai săi comparându-le rezultatele cu cele ale portughezului care a luat nota 1 la primul său test la matematică, iar acum are 10 pe linie, la toate materiile şcolare.

A recuperat materia în timp record
„Când a venit aici, în clasa a V-a, nu ştia să vorbească bine limba română, iar din clasa a VII-a şi până în prezent are numai medii de 10“, a explicat Dan Popescu. „Tata este director la o fabrică de textile din Siret, de aceea ne-am mutat toată familia aici. În vacanţa de vară am luat lecţii de limba română de la profesoara Mariana Boca de la Universitatea Suceava, însă când am venit la şcoală nu vorbeam prea bine româna“, spune Gonçalo. Şi el îşi aminteşte că la testele predictive pe care le-a dat în clasa a V-a a luat 1,25 la matematică şi 5 la limba română.

A continuat însă lecţiile în particular la limba română până în primul semestru din clasa a VI-a şi s-a ambiţionat să recupereze rapid materia, astfel încât să devină unul dintre elevii buni ai colegiului. „Acasă mama mă ajuta la matematică, la fizică şi la chimie, iar tata la engleză. Cu restul a trebuit să mă descurc singur. În clasa a VI-a a început să-mi crească media, iar într-a VII-a am avut toate mediile de 10“, ne-a spus elevul. Şi primul semestru al acestui an şcolar l-a încheiat cu media maximă.  

Olimpic naţional la chimie
Profesorii i-au remarcat potenţialul şi l-au trimis la concursuri interjudeţene la fizică, matematică şi biologie, însă cele mai importante rezultate le-a obţinut la chimie. „Chimia mi-a plăcut dintotdeauna. M-am calificat anul acesta la Olimpiada Naţională de Chimie, unde am luat menţiune, şi la Concursul Naţional «ChimExpert»“, a menţionat Gonçalo Araujo, care a recunoscut că în acest domeniu i-a fost de mare ajutor mama sa, de profesie inginer chimist.

Gonçalo vrea să urmeze de la anul specializarea matematică-informatică bilingv engleză, tot la Colegiul „Ştefan cel Mare“, deşi nu ştie cât va mai locui în Suceava. „Totul depinde de serviciul tatălui meu. Fratele meu, Gui, este în clasa a II-a la Colegiul de Artă, la specializarea pictură. Mama lucrează pentru o firmă din Portugalia care vrea să-şi deschidă o filială în România“, a încheiat Gonçalo.

Profil
Născut. 27 martie 1998, la Coimbra, Portugalia.
Studii. Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare“ Suceava.
Familie. Mai are un frate de 7 ani.

Întrebări şi răspunsuri
Vorbeşti portugheza aici sau doar când mergi acasă, în vacanţe?
Acasă vorbim numai în portugheză, de aceea mă mai încurc în cuvinte câteodată la şcoală. Vacanţele de vară le petrec cu fratele meu în Portugalia, la bunici. Îmi e dor de unchi, mătuşi, prieteni, dar mai vin şi ei aici, uneori, de Crăciun.
Cât de diferită e viaţa de aici faţă de cea din Portugalia?
Sunt foarte multe diferenţe, de la mâncare, limbă şi până la obiceiuri. Pot să spun că aici obiceiurile sunt foarte frumoase. La fel şi şcoala, e cu mult diferită, de aceea a trebuit să muncesc mult să recuperez materia.

Ce-i place
Îi place foarte mult fotbalul şi e înscris la un club din Burdujeni. Merge la antrenamente în fiecare marţi şi joi, iar sâmbăta are meci de campionat. „În clasa a V-a nu am jucat fotbal pentru că am avut de recuperat mult la şcoală, apoi m-am întors pe teren. În clasa a VII-a voiam să am rezultate bune şi iar am făcut o pauză, însă acum am reluat antrenamentele de fotbal la club“, spune Gonçalo.

Ce nu-i place
Gonçalo recunoaşte că nu-i place deloc istoria. „Mi se pare foarte plictisitoare şi sunt atât de multe de ţinut minte. Învăţ ca să iau note bune, dar nu-mi place“, susţine elevul.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite