Suceava: Gigacaloria se va scumpi cu 10-15% în această iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest lucru l-a anunţat zile trecute primarul Sucevei care i-a asigurat pe suceveni că vor avea apă caldă şi căldură în această iarnă. Pe lângă asta, în urma ordinului ANRSC sucevenii care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat vor plăti între 30 şi 50% din cota comună.

În această iarnă, toate cele aproximativ 35.000 de familii care sunt în municipiu, fie că sunt racordate la sistemul centralizat, fie că au centrale termice sau nicio sursă de căldură vor plăti facturi la societatea de termoficare.

Dacă cele aproximativ 20.000 de familii care mai sunt racordate la Termica vor plăti gigacaloria mai scumpă cu 10-15%, restul de 15.000 de familii care nu se mai încălzesc de la Termica vor plăti 50% din cota comună din consumul de energie al unui imobil.

Măsura se aplică experimental pentru această iarnă după cum reiese din ordinul emis de ANRSC luna trecută. “Utilizarea în calcule de repartizare a unei cote procentuale aferente păriţilor comune de 30% din valoarea facturii pentru încălzire în lunile decembrie, ianuarie şi februarie şi de 50% din valoarea facturii în celelalte luni în care se furnizează agent termic pentru încălzire” se arată în ordin.

Sucevenii care şi-au pus centrale susţin că nu vor plăti niciun leu în plus la Termica pentru că nu mai au niciun contract cu aceasta. “Ei ar fi în stare să plătim şi energia solară. Eu am plătit 6.000 lei ca să îmi pun centrală şi plătesc mai mult decât dacă aş fi la racordat la Termica, dar nu stau în frig. Închid sau deschid când vreau căldura, dar nu o să le plătesc niciun leu în plus. De ajuns că ne prostesc cum vreau ei cu pierderile de apă pentru că suntem un popor de idioţi”, ne-a spus Dumitru Crasi, pensionar.

Reprezentanţii asociaţiilor primesc înjurături şi ameniţări. “Nu ştiu ce o să fie. Eu nu cred că acest ordin se va materializa pentru că oamenii nu înţeleg şi au început deja cu înjurături şi ameninţări. Nici nu am făcut niciun calcul pentru că nici nu ştim cum ar trebui să calculăm. Aşteptăm să ne lămurească şi pe noi”, ne-a spus Constantin Apetrei, preşedintele Asociaţiei de Proprietari Observator.

Dacă până acum gigacaloria a fost la un preţ de 178 lei, aceasta ar putea ajuge la 195,8 lei dacă va fi mărită cu doar 10%.




Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite