Suceava: Gaterele duduie, pădurile Sucevei sunt tot mai rare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din codrii Bucovinei se recoltează anual, legal, peste 2 milioane de metri cubi de lemn. În paralel, înfloreşte industria tăierilor ilegale. Doar în ultimul an infractorii cu drujbe au fost prinşi cu „marfă“ în valoare de 1,8 milioane de lei.

Peste jumătate din masa lemnoasă, adică 1,2 milioane de metri cubi, este exploată în prezent din pădurile statului. Privaţii au tăiat restul de 800.000 de metri cubi. „Felia“ statului se micşorează însă treptat, pe măsură ce tot mai multe păduri sunt retrocedate moştenitorilor.


Chiar în urmă cu trei zile, Comisia Judeţeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor a retrocedat aproape 1.500 de hectare de pădure. „Au fost împroprietărite 82 de persoane fizice, două comune şi o obşte“, a precizat Monica Tătaru, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Suceava.


Peste 100 de hoţi cu drujba


Direcţia Silvică administrează în prezent 280.096 de hectare de pădure în propietate publică şi 69.000 de hectare în proprietate privată. Mulţi suceveni se consideră deja stăpâni absoluţi pe pădurile lor şi taie copacii fără să se sinchisească de lege.


„În prima jumătate a anului 2010 au fost tăiaţi ilegal 3.073 de metri cubi de lemn, din care 2.031 în proprietatea statului, iar 1.042 în proprietăţi private“, ne-a spus Cezar Tulbure, şeful Biroului de Pază şi Protecţia Părdurilor de la Direcţia Silvică. Acesta susţine că oamenii sunt tentaţi de câştigul imediat şi facil pe care îl aduce tăierea unui arbore.


„Majoritatea celor care taie arbori obţin pentru un metru cub 300 de lei“, a precizat acesta. Şefii Direcţiei Silvice au numărat anul acesta 57 de tăieri ilegale de păduri şi au amendat 110 „gospodari“, dar ne consolează spunând că fenomenul a scăzut la jumătate, comparativ cu anii precedenţi. „Problemele de atunci legate de tăieri ilegale au fost rezolvate prin legile emise şi care acum protejează pădurile“, susţine Mihai Miheţiu, şeful Direcţiei Silvice.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite