Suceava: Gabriel Cărăbuş - Trăieşte printre sute de mii de cărţi (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Bibliotecii „I. G. Sbiera“ consideră că instituţia pe care o conduce trebuie să se implice în viaţa culturală, nu numai să ofere accesul la carte.

Gabriel Cărăbuş a fost numit directorul Bibliotecii „I. G. Sbiera“ Suceava în 2004, după o experienţă de cinci ani ca bibliotecar în cadrul aceleaşi unităţi. A studiat la Facultatea de Litere şi Ştiinţe Suceava, specializarea Istorie-Geografie, pe care a absolvit-o în anul 1999.

Imediat ce a obţinut diploma a fost angajat ca bibliotecar debutant. „Am fost profesor de istorie în perioada 2000-2002 şi, în acelaşi timp, bibliotecar. Din 2004, după ce am obţinut gradul I, sunt directorul Bibliotecii Judeţene“, spube Gabriel Cărăbuş.

„Am început cu renovările“
În cei peste cinci ani de activitate ca director-manager al Bibliotecii Judeţene, Gabriel Cărăbuş a schimbat, în primul rând, condiţiile de lucru. „Am început renovările în 2005, când am schimbat acoperişul bibliotecii. Apoi, pe rând, am lucrat şi la interioare, iar prin noiembrie anul trecut am finalizat lucrările. Ar mai fi de renovat depozitele, însă e foarte greu, mai ales că ne trebuie spaţii de depozitare pe perioada lucrărilor“, a menţionat Gabriel Cărăbuş.

În 2009, judeţul a intrat în programul Biblionet, astfel că, pe lângă accesul la fondul de sute de mii de cărţi, utilizatorii bibliotecilor sucevene beneficiază şi de internet gratuit. „Acest program a însemnat pentru noi dotarea cu computere şi aparatură electronică, donată de Fundaţia Gates, a 42 de biblioteci din comunele sucevene. Toate serviciile oferite sunt gratuite“, explică Gabriel Cărăbuş. Zilnic, sute de tineri şi adulţi calcă pragul sălilor de lectură pentru a consulta cărţile pe care Biblioteca Judeţeană le pune la dispoziţie, dar şi pentru a folosi gratuit internetul.

„Ne impunem ca un aparat cultural central“
Paralel cu activitatea administrativă, directorul Bibliotecii „I. G. Sbiera“ a organizat numeroase activităţi culturale, gen saloane de cultură, lansări de carte, mini-spectacole, expoziţii, teatru şi mini-concerte. Printre activităţile culturale de anvergură se numără Salonul Literaturii Române din Bucovina, Zilele „Monica Lovinescu“ şi Târgul de jucării vechi.

„Eu cred că biblioteca trebuie să fie mai mult decât împrumut şi consultare de carte. Cu ajutorul colegilor mei, am reuşit să ne impunem constant ca un aparat cultural central, alături de Muzeu“, a spus directorul Gabriel Cărăbuş.

Profil
Născut. 19 septembrie 1975, Suceava.
Studii. Facultatea de Litere şi Ştiinţe Suceava.
Familie. Este căsătorit şi are un băiat de 6 ani.

Întrebări şi răspunsuri
Aţi publicat două cărţi.Despre ce este vorba?
Prima carte, „Separatismul în Moldova: ideologie şi acţiune“, e teza de doctorat. Finalitatea e nu doar obţinerea titulaturii de doctor, ci şi scoaterea în public a unei noi lucrări. Cea de-a doua reprezintă o dezvoltare a dizertaţiei pe care am susţinut-o în Elveţia. 
Pe plan personal sunteţi la fel de realizat ca pe cel profesional?
Cea mai mare realizare a mea este fiul meu. Are şase ani şi a ajuns la capitolul „De ce?“. La unele întrebări îmi este simplu să-i răspund, însă sunt multe altele la care mă străduiesc să găsesc termenii pe care să-i înţeleagă şi nu reuşesc tot timpul.

Ce-i place
„Fie că e vorba de activităţi culturale sau de cercetare ştiinţifică, fie lucrez alături de colegi, îmi place să mă implic cu mult suflet în tot ceea ce fac“, spune directorul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să gătesc. Rareori fac eu de mâncare acasă. Studenţia te învaţă multe lucruri, iar în perioada cât am stat în cămin am gătit, însă nu îmi place deloc“, afirmă Gabriel Cărăbuş.  

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite